Aftensmad Hovedret Suppe. Arbejdstid: ca 1 time. Iblødsætningstid, kikærter og bønner: mindst 8 timer, gerne natten over. Kogetid i alt: ca 4 timer. Middelsvær at lave. Høj pris. 10 personer.
# Ingredienser
til Olla podrida
125 g kikærter
100 g hvide bønner
1 kg oksebov med ben
1 kg lammebov med ben
750 g nakkekam uden spæk
300 g røget kogeflæsk
1½ spsk salt
10 peberkorn
Suppevisk:
porretop
2 laurbærblade
1 bdt persille
Endvidere:
4 løg
3 fed hvidløg
5 gulerødder
5 kartofler
4 porrer
¼ hvidkålshoved
1 g safran
Tilbehør:
2 skiver daggammelt franskbrød
1 spsk svinefedt eller olie
2 fed hvidløg
1 bdt persille
*
Sådan laves Olla podrida
1. Sæt kikærter og hvide bønner i blød hver for sig, i
rigeligt, koldt vand mindst 8 timer og gerne natten over.
2. Kog kikærter og bønner sammen eller hver for sig i frisk,
letsaltet vand, ca 1 time.
Slå vandet af i en sigte og kassér det.
3. Bind en suppevisk af porregrønt, laurbærblade og
persille.
4. Læg okse-, lamme- og flæskekød i gryden og dæk med koldt
vand.
Lad det koge op, skum det, dæmp varmen, læg suppevisken i og
krydr med salt og peberkorn.
Lad suppen koge svagt under låg i 1-1¼ time.
5. Tag lammekød og nakkekam og kogeflæsk op og dæk det til.
Lad oksekødet koge yderligere et par timer.
6. Gør imens urterne i stand.
Pil løg og hvidløg og skær dem småt ud.
Skræl gulerødderne og skær dem i skiver.
Skær de istandgjorte porrer i ringe.
Befri hvidkålen for stok og skær den i strimler.
7. Si eventuelt suppen eller tag bare suppevisken op med en
hulske.
8. Læg urter og kål i og lad retten koge yderligere en halv
time.
Tilbehør:
9. Varm fedtstoffet op på en pande og smuldr franskbrødet
heri.
Lad det opsuge fedtstoffet helt og tilsæt så presset hvidløg
og finthakket persille.
Bland godt.
10. Kom kikærter, bønner, lam, kogeflæsk og nakkekam i
gryden og varm det hele godt igennem.
Pisk »tilbehøret« i gryden og lad den koge nogle min. under
omrøring, til alt er godt blandet.
11. Stød safranen i morter, rør den med lidt suppe og rør
den i gryden.
Smag endeligt til med salt og peber.
12. Server retten i dybe tallerkener og server kødet til i
stykker og skiver.
Tips: I Spanien er denne og mange andre retter
utænkelig uden landbrød til.
Se fx Bondebrød.
Opskriften her på Olla podrida er et grundeksempel, men der
er næppe to spanske køkkener, der laver den ens.
Således laves den lige så ofte med fårekød og/eller høns.
Suppen bliver »renere« at se på, hvis bønner og kikærter
koges hver for sig, men smagsmæssigt gør det ingen større forskel.
Olla podrida er så tæt, at suppen har karakter af en tynd
ragout, så den gør det uden videre ud for et helt måltid.
Se flere opskrifter fra Spanien
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------