En spandauer er et lækkert stykke wienerbrød med syltetøj
eller creme inden i. Prøv at lave spandauere til morgenmaden en søndag eller
til brunch.
Tilberedningstiden for spandauere er 1 ½ time. Heraf er
arbejdstiden cirka 30 min.
# Ingredienser til spandauer:
25 g gær
1½ dl mælk
2 spsk sukker (20 g)
1 æg
300 g hvedemel (5 dl)
300 g smør
1 portion creme
og/eller hindbærsyltetøj
100 g fint skivede mandler
100 g flormelis
1-2 spsk vand
*
Sådan laver du spandauer:
Start med at røre gæren ud i lunken mælk.
Tilsæt herefter sukker, sammenpisket æg og mel.
Ælt dejen glat.
Rul den ud til en firkant på 1 cm’s tykkelse (ca. 20×40 cm).
Fordel tynde skiver smør på ⅔
del af dejen.
Fold dejen sammen i 3 lag.
Den del, der er uden smør, foldes ind først.
Læg dejen i køleskab i ca. 15 min.
Gentag udrulningen og sammenlægningen i alt 3 gange.
Lad den hvile i køleskab mellem udrulningen.
Rul dejen ud ca. ½ cm tyk.
Skær så firkanter på 10×10 cm.
Bland de fint skivede mandler med flormelis og vand.
Kom ca. 1 spsk af blandingen i midten af hver firkant.
Fold hjørnerne ind mod midten til små pakker og lad dem
efterhæve ca. 20 min.
Læg 1 tsk hindbærsyltetøj eller creme i midten af kagen.
Bag spandauerne midt i ovn ved 225 °C i ca. 10 min.
Afkøl slutteligt på rist. Kan efter afkøling pyntes med
glasur.
Og så er spandauerne klar til servering.
Tips til spandauer
En Spandauer er en skøn slags wienerbrød, som vil smage
skønt til din morgenmad en søndag morgen, hvor du vil forkæles lidt. Eller prøv
spandauerne til eftermiddagskaffen eller teen. De skal nok vække glæde hos både
store og små.
Velbekomme, og god fornøjelse med dine spandauere.
INFO: En spandauer er et luftigt stykke wienerbrød med borgmestermasse
indeni, hakkede hasselnødder og creme eller syltetøj på toppen og glasur rundt
om. Det spises typisk til morgenmad, men spises også tit til eftermiddagskaffe.
Navnet refererer til bydelen Spandau i Berlin. I denne bydel
lå i årene 1876-1987 et berømt/berygtet fængsel med samme navn. Spandauerens
"volde" laves som fire tårne i dejen, ligesom fængslet tårne, og bag
disse "volde" er cremen hhv. syltetøjet derved spærret inde