Wienerbrød stammer, som navnet antyder, oprindeligt fra Wien
i Østrig. Bagværket er dog efterhånden blevet en specialitet i Danmark. Og det
er grunden til at man i USA og andre engelsktalende lande kalder wienerbrød for
"danish pastry" eller
blot "danish"
Der er i dag mange forskellige typer wienerbrød som
spandauer og kringle. Her finder du grundopskriften til en wienerbrødsdej.
Tilberedningstiden er 1½ time. Heraf er arbejdstiden cirka
30 min.
# Ingredienser til wienerbrød
25 g gær
1 ½ dl mælk
2 spsk sukker (cirka 20 g)
1 æg
300 g hvedemel (5 dl)
300 g smør
Fyld
150 g marcipan eller 1 portion kagecreme, syltetøj og glasur
*
Sådan laver du wienerbrød
Start med at røre gæren ud i lunken mælk.
Tilsæt herefter sukker, sammenpisket æg og mel.
Ælt dejen glat.
Rul den ud til en firkant på 1 cm’s tykkelse (ca. 20×40 cm).
Fordel tynde skiver smør på ⅔
del af dejen.
Fold dejen sammen i 3 lag.
Den del, der er uden smør, foldes ind først.
Læg dejen i køleskab i ca. 15 min.
Gentag udrulningen og sammenlægningen i alt 3 gange.
Lad den hvile i køleskab mellem udrulningen.
Rul dejen ud ca. ½ cm tyk.
Kom evt. fyld i og form i ønsket facon.
Læg wienerbrødet til hævning på bageplade med bagepapir ca.
30 min.
Bag midt i ovn ved 225 °C 15-20 min.
Afkøl slutteligt wienerbrødet på en rist.
Og så er dine wienerbrød klar til servering.
Tips til wienerbrød
Der findes mange forskellige former for wienerbrød, som
enten er godt til morgenbordet eller til eftermiddagskaffen. Prøv fx at lave
spandauere eller chokoladeboller, der begge tager udgangspunkt i
wienerbrødsdejen.
Du
finder opskriften på spandauere her.
Eller giv dig i
kast med opskriften på chokoladeboller her.
Dejen til wienerbrød kan godt kræve lidt øvelse. Især fordi
dejen skal udrulles tre gange i alt. Men prøv dig frem, og fortæl os gerne om
dine gode tips til den perfekte wienerbrødsdej.
Velbekomme, og god fornøjelse.
INFO: Wienerbrød er et bagværk af gærdej, hvori der er
indrullet fedtstof. Wienerbrød opnår sit flagede udseende ved at dejen udrulles
adskillige gange. Bagværket stammer fra Wien, men er blevet en specialitet i
Danmark og de andre skandinaviske lande. Wienerbrød fremstilles i to
hovedtyper: