Atamon er et produkt til konservering af føde- og drikkevarer. Det aktive stof i produktet, natriumbenzoat (E-211), hæmmer væksten af skimmel- og gærsvampe og nogle bakterier, men virker bedst i sure omgivelser (fx marmelade eller saft). Natriumbenzoat fremstilles syntetisk, men
findes naturligt i fx trane- og tyttebær.
Navnet blev i 1938 registreret som varemærke af Tørsleffs
Husmoder Service og ejes i dag af Haugen-Gruppen.
Atamon anvendes i fx syltetøj. Når syltetøjet er færdigkogt,
tilføjes en passende mængde Atamon, hvilket sørger for at syltetøjet holder
længere. Man kan også skylle syltetøjsglas og lignende i Atamon inden
syltetøjet hældes i.
Under 2. verdenskrig med dens varemangel, blev Atamon meget
nyttig. Med konserveringsstoffet kunne marmelade også holde sig med mindre end
50 % sukker. Det annonceredes med slagord som "Atamon i Glas og Krukker /
sparer baade Gas og Sukker".
I marmeladen, juicen eller hvad der konserveres med Atamon,
dissocierer Atamon til benzoat og natrium ioner. I det lave pH i det
konserverede materiale protoneres benzoat ionerne til benzoesyre og bliver
dermed mindre polært. Det kan nu vandre over gærsvampenes cellemembran, ved
diffusion. Hvis pH i cellen sænkes til 5 eller mindre hæmmes fosfofructokinase
med 95% og cellens glukosestofskifte går næsten i stå. Cellen kan herved ikke
længere vokse og dele sig.
Se alle de bedste opskrifter med Konservering
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
-----------
ooo OÔO ooo -----------