Logo

Spændende citrusmarmelader

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Spændende citrusmarmelader

 
Det er englænderne, der har lært os at spise appelsin- og andre citrusmarmelader.
De findes i alle mulige smagskombinationer, lige fra den fineste næsten gelé-agtige marmelade til den næsten mørkebrune med store, grove stykker skal.

 
Prøv et par af opskrifterne her:
Råsyltet citrusmarmelade
Appelsinmarmelade
Grapefrugtmarmelade
Appelsin-rabarbermarmelade
Citrus-bananmarmelade
Mørk, grov orange-marmelade

 

Spændende citrusmarmelader 

Råsyltet citrusmarmelade

# Ingredienser:
1 grapefrugt
1 citron
5 appelsiner
(alle usprøjtede)
6 dl (500 g) melis eller efter smag
1 tsk konserveringsvæske

 
* Tilberedning:
1. Marmeladen bliver bedst, hvis den laves af så tyndskallet frugt som muligt.

 
2. Skyl frugterne og skær dem i ottendele.
Fjern alle kerner.
Kør frugten gennem en kødmaskine eller hak den til mos i en blender.


3. Læg den lagvis med sukkeret
og stil den koldt et døgn.
4. Rør marmeladen grundigt, ca.
10min., indtil sukkeret er helt op-
løst. Rør konserveringsvæsken i
og hæld marmeladen på glas.
Til toppen

 

Appelsinmarmelade

# Ingredienser:
1 kg usprøjtede appelsiner
250 g citroner
1 liter vand
11½ dl (ca. 1 kg) melis
3 tsk citronsyre
 
* Tilberedning:
1. Skyl appelsiner og citroner godt og tør dem af.
Skær enderne af alle frugter.
 
2. Skær frugterne i kvarte, som så skæres i meget tynde skiver på tværs.
Fjern alle kerner.
 
3. Læg al frugten (og evt saft) i en syltegryde, tilsæt vandet
og lad det koge langsomt op.
Læg låg på og lad frugten simre i en time.
Rør i gryden af og til.
 
4. Rør sukkeret i, lidt ad gangen, sammen med citronsyren.
Rør til det er helt smeltet.
Lad nu marmeladen koge yderligere ½ time under låg.
 
5. Hæld den op på glas, der lukkes til.
Til toppen

 

Grapefrugtmarmelade

# Ingredienser:
1 kg grapefrugter
2 appelsiner
(usprøjtede)
½ liter vand
9 dl (750 g) melis
300 g honning
2 tsk konserveringsvæske
 
* Tilberedning:
1. Skyl frugterne godt og tør dem.
Skræl grapefrugter og appelsiner tyndt (evt. med kartoffelskræller),
så der ikke kommer noget af den hvide hinde med.
Eller riv skallen af med en specialkniv.
Læg skallen i fine strimler i syltegryden.
 
3. Fjern alle hvide hinder på frugterne og skær kødet i småstykker,
der lægges ned til skallerne.
Tilsæt vand og sukker (men ikke honning).
 
4. Bring marmeladen langsomt i kog og lad den koge under låg i en time.
 
5. Tag gryden fra varmen og rør honning og konserveringsvæske i.
 
6. Fyld marmeladen på glas, der straks lukkes til.
Til toppen

 

Appelsin-rabarbermarmelade

# Ingredienser:
1 kg rabarber (nye)
3 appelsiner - usprøjtede
100 g rosiner
½ citron
4 dl vand
9 dl (750 g) melis
2 tsk konserveringsvæske
 
* Tilberedning:
1. Skyl rabarberne og skær dem i 2 cm stykker.
Vask appelsinerne og
skær dem i tynde skiver med skal og det hele (fjern kernerne).


2. Kom rabarber, appelsiner, rosiner, citronsaft og vand i en syltegryde.
Bring det langsomt i kog og lad frugten koge i ca. 20 min.
 
3. Rør sukkeret i og lad marmeladen koge yderligere i 20 min uden låg.
Rør konserveringsvæsken i.


4. Hæld den varme marmelade på glas, der straks lukkes.
Til toppen

 

Citrus-bananmarmelade

# Ingredienser:
4 appelsiner
3 citroner
(usprøjtede)
5 bananer
6 dl (500 g) melis
1 tsk konserveringsvæske
 
* Tilberedning:
1. Skyl appelsinerne og tør dem.
Skræl de 2 tyndt med kartoffelskrælleren eller
med en specialkniv til dette formål.
 
2. Fjern den hvide hinde fra de to appelsiner og pil de to andre.
Skær frugtkødet i småstykker, der lægges i en syltegryde,
sammen med de fint snittede skræller.
 
3. Skræl bananerne og skær dem i skiver,
der lægges over appelsinkødet.
Halver citronerne, pres saften ud og dryp den over.
Drys sukkeret over og rør forsigtigt rundt.
 
4. Bring marmeladen langsomt i kog og
lad den koge i ½ time, til den begynder at tykne.
 
5. Tag gryden fra varmen. Skum evt og rør konserveringsvæske i.
Hæld marmeladen på glas, der straks bindes til.
Til toppen

 

Mørk, grov orange-marmelade

# Ingredienser:
1½ kg pomeranser / Sevilla appelsiner usprøjtede
2 citroner
3½ liter vand
2½ kg mørk farin
4 tsk konserveringsvæske
 
* Tilberedning:
1. Skyl appelsiner og citroner og tør dem.
Skær dem en gang over og pres al saften ud.
Hæld den siede saft i en syltegryde.
 
2. Læg kernerne i en lille gazepose eller
et tevandsæg, der sænkes ned i gryden.
 
3. Skær skallerne i grove strimler eller store terninger
(med den hvide hinde!) der hældes i gryden.
Hæld vand ved og bring frugten i kog.
Skru ned for varmen og lad frugten simre i 1½ time,
til skallerne er meget møre.
 
4. Fjern posen med kernerne. Tryk saften ud i gryden.
 
5. Rør farinen i og lad gryden stå over svag varme,
indtil den er helt smeltet. Rør ofte.
Bring marmeladen i kog og lad den koge 15 min.
Foretag marmeladeprøven.
 
6. Skum marmeladen og rør konserveringsvæsken i.
Hæld den på store glas, der bindes til eller lukkes straks.
Til toppen
 
Tips
Man kan spare tid ved at »lune« sukkeret, der skal bruges til syltning,
så smelter det hurtigere sammen med frugten.
Hæld den angivne mængde i en ovnfast skål eller et ovnfast fad.
Stil det i ovnen ved 160 °C, til det føles lunt, når man mærker med hånden.
 
De bitre spanske pomeranser, også kaldet Sevilla-appelsiner, giver en fin bittersød marmelade

 

Se alle de bedste opskrifter med Marmelade

 
INFO: Marmelade er en frugtkonserves fremstillet af vand, sukker og citrusfrugter. Der er også tilfælde hvor syltetøj og marmelade fremstilles af helt forskellige frugter, bær og også grønsager, men ingen af dem har en beskyttet position på samme måde som marmelade af citrusfrugter.
Marmelade kogt af citrusfrugter har naturligvis en geléagtig konsistens gennem pektinen, der er til stede i frugten, og især i koncentrerede mængder i citrusfrugtens skræl. I tilfælde af andre frugter, bær eller grønsager, der skal anvendes, kan det være nødvendigt at tilføje pektin for at opnå en geléagtig konsistens. Syltetøj og marmelade koges på samme måde.
Marmelade spises ofte som topping eller til ost, mens marmelade også kan bruges i retter og desserter.

Til toppen

 
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 5.723 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her