Det er englænderne,
der har lært os at spise appelsin- og andre citrusmarmelader.
De findes i alle
mulige smagskombinationer, lige fra den fineste næsten gelé-agtige marmelade
til den næsten mørkebrune med store, grove stykker skal.
Prøv et par af
opskrifterne her:
Råsyltet citrusmarmelade
Appelsinmarmelade
Grapefrugtmarmelade
Appelsin-rabarbermarmelade
Citrus-bananmarmelade
Mørk, grov orange-marmelade
Råsyltet citrusmarmelade
# Ingredienser:
1 grapefrugt
1 citron
5 appelsiner
(alle usprøjtede)
6 dl (500 g) melis
eller efter smag
1 tsk
konserveringsvæske
* Tilberedning:
1. Marmeladen bliver
bedst, hvis den laves af så tyndskallet frugt som muligt.
2. Skyl frugterne og
skær dem i ottendele.
Fjern alle kerner.
Kør frugten gennem
en kødmaskine eller hak den til mos i en blender.
3. Læg den lagvis
med sukkeret
og stil den koldt et døgn.
4. Rør marmeladen
grundigt, ca.
10min., indtil sukkeret er helt op-
løst. Rør konserveringsvæsken i
og hæld marmeladen på glas.
Til
toppen
Appelsinmarmelade
# Ingredienser:
1 kg usprøjtede
appelsiner
250 g citroner
1 liter vand
11½ dl (ca. 1 kg)
melis
3 tsk citronsyre
* Tilberedning:
1. Skyl appelsiner
og citroner godt og tør dem af.
Skær enderne af alle
frugter.
2. Skær frugterne i
kvarte, som så skæres i meget tynde skiver på tværs.
Fjern alle kerner.
3. Læg al frugten
(og evt saft) i en syltegryde, tilsæt vandet
og lad det koge langsomt op.
Læg låg på og lad
frugten simre i en time.
Rør i gryden af og
til.
4. Rør sukkeret i,
lidt ad gangen, sammen med citronsyren.
Rør til det er helt
smeltet.
Lad nu marmeladen
koge yderligere ½ time under låg.
5. Hæld den op på
glas, der lukkes til.
Til
toppen
Grapefrugtmarmelade
# Ingredienser:
1 kg grapefrugter
2 appelsiner
(usprøjtede)
½ liter vand
9 dl (750 g) melis
300 g honning
2 tsk
konserveringsvæske
* Tilberedning:
1. Skyl frugterne
godt og tør dem.
Skræl grapefrugter
og appelsiner tyndt (evt. med kartoffelskræller),
så der ikke kommer
noget af den hvide hinde med.
Eller riv skallen af
med en specialkniv.
Læg skallen i fine strimler i syltegryden.
3. Fjern alle hvide
hinder på frugterne og skær kødet i småstykker,
der lægges ned til skallerne.
Tilsæt vand og
sukker (men ikke honning).
4. Bring marmeladen
langsomt i kog og lad den koge under låg i en time.
5. Tag gryden fra
varmen og rør honning og konserveringsvæske i.
6. Fyld marmeladen
på glas, der straks lukkes til.
Til
toppen
Appelsin-rabarbermarmelade
# Ingredienser:
1 kg rabarber (nye)
3 appelsiner -
usprøjtede
100 g rosiner
½ citron
4 dl vand
9 dl (750 g) melis
2 tsk
konserveringsvæske
* Tilberedning:
1. Skyl rabarberne
og skær dem i 2 cm stykker.
Vask appelsinerne og
skær dem i tynde
skiver med skal og det hele (fjern kernerne).
2. Kom rabarber,
appelsiner, rosiner, citronsaft og vand i en syltegryde.
Bring det langsomt i
kog og lad frugten koge i ca. 20 min.
3. Rør sukkeret i og
lad marmeladen koge yderligere i 20 min uden låg.
Rør
konserveringsvæsken i.
4. Hæld den varme
marmelade på glas, der straks lukkes.
Til
toppen
Citrus-bananmarmelade
# Ingredienser:
4 appelsiner
3 citroner
(usprøjtede)
5 bananer
6 dl (500 g) melis
1 tsk
konserveringsvæske
* Tilberedning:
1. Skyl appelsinerne
og tør dem.
Skræl de 2 tyndt med kartoffelskrælleren eller
med en specialkniv
til dette formål.
2. Fjern den hvide
hinde fra de to appelsiner og pil de to andre.
Skær frugtkødet i småstykker, der lægges i en syltegryde,
sammen med de fint
snittede skræller.
3. Skræl bananerne
og skær dem i skiver,
der lægges over
appelsinkødet.
Halver citronerne,
pres saften ud og dryp den over.
Drys sukkeret over
og rør forsigtigt rundt.
4. Bring marmeladen
langsomt i kog og
lad den koge i ½
time, til den begynder at tykne.
5. Tag gryden fra
varmen. Skum evt og rør konserveringsvæske i.
Hæld marmeladen på
glas, der straks bindes til.
Til
toppen
Mørk, grov orange-marmelade
# Ingredienser:
1½ kg pomeranser / Sevilla
appelsiner usprøjtede
2 citroner
3½ liter vand
2½ kg mørk farin
4 tsk
konserveringsvæske
* Tilberedning:
1. Skyl appelsiner
og citroner og tør dem.
Skær dem en gang
over og pres al saften ud.
Hæld den siede saft
i en syltegryde.
2. Læg kernerne i en
lille gazepose eller
et tevandsæg, der
sænkes ned i gryden.
3. Skær skallerne i
grove strimler eller store terninger
(med den hvide
hinde!) der hældes i gryden.
Hæld vand ved og bring frugten i kog.
Skru ned for varmen
og lad frugten simre i 1½ time,
til skallerne er
meget møre.
4. Fjern posen med
kernerne. Tryk saften ud i gryden.
5. Rør farinen i og
lad gryden stå over svag varme,
indtil den er helt
smeltet. Rør ofte.
Bring marmeladen i
kog og lad den koge 15 min.
Foretag marmeladeprøven.
6. Skum marmeladen
og rør konserveringsvæsken i.
Hæld den på store
glas, der bindes til eller lukkes straks.
Til
toppen
Tips
Man kan spare tid
ved at »lune« sukkeret, der skal bruges til syltning,
så smelter det hurtigere sammen med frugten.
Hæld den angivne mængde i en ovnfast skål eller et ovnfast fad.
Stil det i ovnen ved 160 °C, til det føles lunt, når man mærker med hånden.
De bitre spanske pomeranser, også kaldet Sevilla-appelsiner,
giver en fin bittersød marmelade
Se alle de bedste opskrifter med Marmelade
INFO: Marmelade er en frugtkonserves fremstillet af vand, sukker
og citrusfrugter. Der er også tilfælde hvor syltetøj og marmelade fremstilles af
helt forskellige frugter, bær og også grønsager, men ingen af dem har en beskyttet
position på samme måde som marmelade af citrusfrugter.
Marmelade kogt af citrusfrugter har naturligvis en geléagtig
konsistens gennem pektinen, der er til stede i frugten, og især i koncentrerede
mængder i citrusfrugtens skræl. I tilfælde af andre frugter, bær eller grønsager,
der skal anvendes, kan det være nødvendigt at tilføje pektin for at opnå en geléagtig
konsistens. Syltetøj og marmelade koges på samme måde.
Marmelade spises ofte som topping eller til ost, mens marmelade
også kan bruges i retter og desserter.
Til toppen
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.