Det er med syltet appelsinskal som med hvidvin: Det er noget, mange mennesker tror, at de ikke bryder sig om, simpelthen fordi de kun har smagt en dårlig version. Her i landet er det næsten umuligt at opdrive
syltet appelsinskal, der er værd at spise, men heldigvis kan man lave det selv.
# Det skal du bruge til Syltet appelsinskal:
250 g syltet appelsinskal:
4-5 store, tykskallede appelsiner
500 g sukker
1 spsk glukosesirup (fås i de fleste større supermarkeder)
*
Sådan laver du Syltet appelsinskal:
Dag 1
Først fjerner man bitterstofferne: Vask appelsinerne og skær
skallen af dem fra toppen og nedefter i brede både med en kniv. Læg hver skal
med den hvide side opad og skrab så meget af det hvide væk, du kan med en skarp
kniv. Vej af, så der er omkring 250 g og skær bådene i strimler på 6-7 mm. Kom
skallerne i en gryde og hæld 2 liter vand over dem. Kom dem i kog og lad dem
koge i 5 minutter. Hæld vandet fra, og hæld en ny liter frisk vand over
skallerne. Lad dem simre under låg i 45 minutter. NB! Det er vigtigt, at man
ikke springer det første opkog over. Det er det, der fjerner de fleste af
bitterstofferne. Gør man det en ekstra gang vil skallerne blive endnu sødere.
Så tilsættes sukkeret: Tilsæt sukkeret og lad derefter
skaller og sukker simre forsigtigt under låg i 30 minutter. Forsøg slet ikke at
røre i gryden, og hvis du gør, brug en ske af rustfrit stål, ikke træ. Så
undgår du lettere, at sukkeret krystalliserer og bliver hårdt. Hvis sukkeret
krystalliserer alligevel – det kan ske, hvis du koger det lidt for voldsomt –
kommer du mere vand i gryden og koger det hele igennem, indtil sukkeret igen er
opløst og sirupsagtigt. Lad skallerne stå i tildækket i gryden indtil næste
dag.
Dag 2
Tilsæt glukosesiruppen og bring gryden i kog igen.
Glukosesiruppen gør, at skallerne ikke bliver til hårde sukkerstænger, men
tværtimod får lidt af den eftertragtede ’flæsk’-konsistens. Jeg har prøvet både
med og uden, det er helt klart bedst med. Lad skallerne simre forsigtigt,
indtil næsten alt væsken er kogt væk og siruppen har lagt sig fint om hver
enkelt skal. Lad skallerne køle af i gryden, tag dem derefter op med en hulske
og vend dem omgående i almindeligt hvidt sukker.
Læg dem på en rist til næste dag.
Dag 3
Nu kan appelsinskallerne overtrækkes med chokolade, spises
som de er eller bruges i bagværk. Følg med i julekalenderen i morgen, hvor du
kan se, hvad du blandt andet kan bruge dem til. Her har jeg dyppet stængerne i
flydende hvid chokolade for at prøve noget nyt. Personligt synes jeg nu, de er
bedst som de er, uden chokolade overhovedet.
TIPS: Du kan samle appelsinskaller sammen over flere dage.
Skulle de tørre ind undervejs, kan du lægge dem i blød natten over, inden
begynder syltningen.