Revling er en lavtvoksende hedeplante i slægt med lyng. De røde blomster i april bliver til sorte bær i sensommer/tidligt efterår.
Revling kan bruges som saft eller suppe. Og så er de fortrinlige til hjemmelavet bjæsk eller bitter.
De bruges mest syltede og i desserter. Revlingebær er ikke i
almindelig handel.
INFO: Revling (Empetrum nigrum), krækkebær, kragebær eller sortbær
er en 10-30 cm høj dværgbusk, der i Danmark vokser på heder og i klitter og tørvemoser.
De nåleformede blade har en tilbagerullet rand og en hvidlig fure på undersiden.
Bærrene er kødfulde, sortrøde stenfrugter. Deres konsistens er melet og smagen er
let bitter.
Revling er en lav, krybende dværgbusk med opstigende grene. Barken
er lysebrun og glat. Bladene er nåleagtige og faste. Blomsterne er små og lyserøde,
og sidder særbo, sådan at der findes rent hanlige og rent hunlige planter. Bærrene
er små og faste med 5-10 hårde sten.
Rodnettet er fint og trådagtigt, men planten lever i symbiose
med mycorrhizasvampe, så den klarer sig på selv mager, udpint jord.
Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,30 × 2,50 m (30 × 4 cm/år).
Planten er egnet som bunddække i surbundsbede.
Planten hører hjemme på den nordlige halvkugle, hvor den optræder
på heder og i klitter og moser. I Danmark er revling meget almindelig i Nord- og
Vestjylland, Nordsjælland og på Bornholm. I øvrigt findes den hist og her.
På området Grønnestrand ved Jammerbugten vokser arten på ugræssede
heder neden for den gamle kystklint sammen med bl.a. tranebær, blåtop, bølget bunke,
hedelyng, klokkelyng og mosepors.
Underarten fjeldrevling (Empetrum nigrum ssp. hermaphroditum)
er en vigtig del af vegetationen på Grønland.
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------