Noget af det allerførste man i foråret kan så og høste i sit drivhus eller i sin køkkenhave er radiser. Røde runde radiser og lange røde med hvid spids er sagen ...
Radise.
Engelsk: Radish. Latin: Raphanus sativus radicula
Sæson: Dansk: marts-november. Import: hele året
Holdbarhed: 5-6 dage ved 2-6 °C
Anvendelse: Rodspids, bladskeder og blade fjernes. Skylles
og aftørres. Svind: 37%
Anvendes bl.a. rå i salater, som pynt på smørrebrød eller som snacks på
frokostbordet
Selv om hele planten er spiselig, spiser man normalt kun
"roden", der morfologisk set er den opsvulmede kimstængel.
Frysning: Nej
Radisen menes at stamme fra Kina. I 1600-tallet kom den til
Danmark, men blev først rigtig populær i 1800-tallet.
En radise er en korsblomst der dyrkes og anvendes som grønsag.
Radisen menes at stamme fra Kina. I 1600-tallet kom den til Danmark, men blev
først rigtig populær i 1800-tallet
Den spiselige del er en opsvulmning af kimstænglen og er
ikke en del af roden.
Den kan variere i størrelsen fra kuglerund til aflang, og i farven fra helt rød
til rød/hvid.
I Danmark er det den rød/hvide variant, som er mest populær.
Radiser bør ikke være større end 1-2 cm i diameter, da
smagen kan forringes, og de skal være faste og sprøde i kødet. Den skarpe smag
skyldes tilstedeværelsen af sennepsolier.
Radise er ethylenfølsom.
Opskrifter med Radise
Tilbage til Råvarer.