Hirse (Panicum) er en planteslægt med mere end 400 arter,
som hovedsageligt er udbredt i subtropiske og tropiske egne. Det er enårige
eller stauder med oprette stængler, som dog kan være opstigende eller
overhængende i enkelte af "knæene". Bladene er grundstillede eller
spedtstillede på stænglerne. De er trådformede eller linjeformede og
almindeligvis flade. Blomsterne er sædvanligvis samlet i en endestillet stand.
Småaksene er oftest symmetriske og fladtrykte på forsiden. Stakken er urteagtig
eller hindeagtig, oval eller aflang med eller uden tydelig spids. Mange af
arterne (og en hel del arter af andre slægter) har været dyrket som fødekorn
siden oldtiden under navnet "hirse". Her beskrives kun dem, som
kendes i Danmark.
Se hvilke slags fibre er der i ris, hirse og quinoa.
Ris
Polerede ris indeholder 0,7 g, parboiled ris 0,9 g og
fuldkornsris, dvs. brune, røde eller sorte ris, 2,4 g kostfibre pr. 100 g.
Hirse
Hirse indeholder 8,5 g kostfibre i fuldkornsudgaven (hele
korn) og 2,0 g i ikke-fuldkornsudgaven (typisk som hirseflager). De angivne
gram kostfibre er for kornene i rå tilstand, altså før de er blevet kogt. Under
kogning optager kornene vand, så fiberindholdet pr. 100 g er ca. 2,5 gange
lavere.
Quinoa
Quinoa indeholder 2,8 g kostfibre pr. 100 g.
Disse oplysninger om fibermængder stammer fra
Fødevaredatabanken, der administreres af DTU Fødevareinstituttet.
Den danske database indeholder desværre ikke oplysninger om
fibertyper i quinoa.
Man inddeler kostfibre i to grupper: vandopløselige og
vand-uopløselige. De har forskellige gavnlige virkninger, så det er sundest at
variere kosten med forskellige fiberrige fødevarer. Dvs. både fuldkorn og
frugt/grønt – samt forskellige slags fuldkorn og forskellige slags
frugt/grønt.
De vand-uopløselige kostfibre er mest effektive til at holde
fordøjelsen i gang. Vandopløselige kostfibre er mest effektive til at øge
kolesteroludskillelsen. Begge typer fibre fremmer væksten af gavnlige bakterier
i tarmen. Kostfibre fra hvede er hovedsagelig vanduopløselige. De fleste andre
fuldkornstyper indeholder en blanding af de to fibertyper. Især havre har et
højt indhold af de vandopløselige, kolesterolsænkende fibre. Kostfibre fra
frugt og grønt er hovedsagelig vandopløselige. Det er måske hovedårsagen til,
at blot 100 g frugt og grønt ekstra er forbundet med 5-10 procent lavere risiko
for hjerte-kar-sygdom.
Se alle de bedste opskrifter med Hirse
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------