Den beskedne kartoffel bliver ophøjet til en delikatesse i
særklasse, når det drejer sig om disse sprøde kroketter. Hvis de laves lidt
større, er de perfekte som forret, eller blot med en lækker salat, en dejlig
frokostret.
Forberedelsestid 20 min. Tilberedning 1 time 20 min. Krævende.
Til 8 pers.
# Ingredienser
4 store kartofler, skrubbede
45 g smør
2 æggeblommer
en knivspids revet muskatnød
olie, til dybstegning
100 g hvedemel
2 æg, let sammenpiskede
100 g malede mandler
100 g hakkede mandler
* Tilberedning
1. Ovnen forvarmes til 190 °C.
De hele, skrubbede kartofler stikkes med en gaffel, så de
ikke sprækker under bagningen.
Bages i op til en time.
Kartoflerne skal føles møre ved et stik med en skarp kniv.
Eller prøv at klemme kartoflen mellem tommel- og pegefinger.
Hvis kartoflen er mør, vil den føles blød og eftergivende.
2. Kartoflerne skæres i halve på langs, og indholdet tages
ud med en lille ske.
Indholdet moses let med en gaffel og røres sammen med smør,
æggeblommer,
muskatnød, salt og friskkværnet peber. Mosen stilles til
afkøling.
3. En sauterpande, wok eller en frituregryde fyldes en
tredjedel op med olie.
Olien opvarmes til 180 °C.
Hvedemelet blandes med salt og friskkværnet peber og hældes
ud på et stort, fladt fad.
De sammenpiskede æg hældes over i en dyb tallerken.
De malede og hakkede mandler blandes sammen og hældes
ligeledes i en dyb tallerken.
4. Kartoffelmosen formes med hænderne til små kugler, ca. 4
cm i diameter.
Derefter rulles de forsigtigt til små pølser, ca. 6 cm
lange.
Kroketterne placeres i en lang række, og enderne rettes til
ved at presse dem let med en lang kniv eller paletkniv.
Kroketterne skal være så ensartede som muligt.
5. Kroketterne rulles først i mel, dernæst dyppes de i
sammenpisket æg, og til sidst rulles de forsigtigt i mandelblandingen.
Når alle kroketterne er færdige, dybsteges de i olien, nogle
få stykker ad gangen.
De serveres omgående.
Kokketips Kroketterne kan ikke laves i forvejen og
varmes op. Ligeledes er det ikke en god ide at holde dem varme under et
tætsluttende låg; dampen vil gøre, at kroketterne mister deres sprødhed.
Kartoffelkroketter
Med kartoffelkroketter kan man finde en elegant anvendelse
for evt. rester af kogte kartofler.
Det er nemt at portionere kartoffelmosen, hvis den formes
til en tyk lagkage,
og derpå skæres i lige store stykker. Stykkerne kan derefter
formes til kroketter.
Kroketterne vendes forsigtigt i mel. Overskydende mel rystes
af.
Kroketterne dyppes i sammenpisket æg, dernæst i rasp eller
hakkede mandler.
Ryst også her det overskydende af. Processen kan evt.
gentages.
Kroketterne stilles i køleskabet, til de skal bruges.
Friturestegning
Fyld kun gryden ca. en tredjedel op. Hold konstant øje med
olien.
Fødevarerne skal tørres godt før stegning.
Olien opvarmes til 180 °C i en frituregryde, wok eller en
dyb sauterpande.
Læg en brødterning i olien; hvis brødet syder og bliver
gyldent på 15 sek,
har olien en passende temperatur.
Kartofler eller kroketter nedsænkes langsomt i den varme
olie ved
hjælp af et net eller en hulske.
Kartofler eller kroketter dybsteges nogle få stykker ad
gangen.
De færdige kartofter løftes forsigtigt op af den varme olie
og
drypper kort af, inden de lægges på fedtsugende papir.
Se alle de bedste opskrifter med Kartofler
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.