Borsjtj er en traditionel østeuropæisk suppe, der findes
overalt i utallige versioner. Fællesnævneren er rødbede, som giver den flotte
farve. Det er en let suppe, som serveres med piroger: dejpakker med kartoffel
og løg.
Forberedelse 1 time 45 min hviletid + 1 time i køleskab.
Tilberedning 1 time. Krævende. Til 4-6 pers.
# Ingredienser
PIROGER
135 g hvedemel
7 g gær
2 spsk varm mælk
1 æg, sammenpisket
45 g smør, stuetemperatur
200 g kartofler
1 lille løg, finthakket
1 æg, sammenpisket olie, til dybstegning
BORSJTJ
1¼ liter oksebouillon
2 rødbeder, ca. 275 g hver, skrællet og revet
2 æggehvider
1 spsk salt
½ tsk sukker
2 spsk citronsaft
friskkværnet sort peber
klippet purløg, til pynt
* Tilberedning
1. Pirogdej: Sigt mel og salt i en skål. Opløs gær i mælk.
Bland gær i det piskede æg og ælt væsken sammen med melet
til en jævn dej.
Ælt 1 min, derefter æltes 1/3 af smørret i dejen.
Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den hæve et lunt
sted ca. 30 min.
Slå dejen ned og lad den hæve igen mindst 1 time eller gerne
natten over.
2. Pirogfyld: Skræl kartoflerne og kog dem møre i letsaltet
vand, 20-25 min.
Damp kartoflerne tørre og skær dem i små tern.
Sauter løget blødt i resten af smørret.
Læg låg på panden og lad løgene blive gyldne.
Kom kartoflerne på panden, vend dem rundt og tilsæt salt og
peber.
Lad blandingen køle af.
3. Borsjtj: Kog bouillon op med rødbeder, æggehvider, salt,
sukker, citronsaft og sort peber.
Kog forsigtigt, til der danner sig skum på toppen.
Tag gryden fra varmen og lad den stå 5 min.
4. Læg en stor si over en gryde, læg et rent viskestykke i
sien og hæld suppen gennem klædet, så alle urenheder sies fra.
Smag suppen til. Den må gerne smage lidt sur-sødt.
5. Rul pirogdejen ud på en melet bordplade til en 3 mm tyk
plade.
Stik 8-12 cirkler ud med et glas.
Pensl kanterne på hver cirkel med pisket æg.
Læg en teskefuld fyld på hver cirkel og luk dem grundigt i
kanterne, så fyldet ikke løber ud under bagningen.
Efterhæv pirogerne 10-15 min. på en bageplade.
6. Varm olie op i en pande eller frituregryde.
Dybsteg pirogerne nogle stykker ad gangen og lad dem dryppe
af på fedtsugende papir.
Varm suppen langsomt op.
Ved servering pyntes suppen med klippet purløg og server
pirogerne til.
Se alle de bedste opskrifter med Suppe
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.