Frysning er en
konserveringsmetode, som kan bruges til næsten alle levnedsmidler.
Frysning foregår ved
at nedkøle levnedsmidlerne til -25 °C og opbevare dem ved
-18 °C. Ved denne
temperatur stopper al vækst af mikroorganismer. Kemiske processer kan dog
stadig foregå, blot meget langsomt. Derfor er frosne levnedsmidler ikke
ubegrænset holdbare. Kun levnedsmidler af god kvalitet bør fryses.
Indfrysning:
Det er nødvendigt,
at indfrysning af levnedsmidler sker hurtigt. Det vil sige ved meget lav temperatur.
Hjemmefrysere har oftest et specielt indfrysningsrum eller en hylde, hvor
temperaturen er lavest. Hvis en større portion skal indfryses, stilles fryseren
dagen i forvejen på indfrysning eller koldeste trin.
Hurtig indfrysning
er nødvendigt, da der ellers dannes store iskrystaller, der ved optøning vil
sprænge cellevæggene og ødelægge strukturen, ligesom emnet vil miste meget
saft. Resultatet er kedelige og tørre varer.
Emballage:
Indpakning af
levnedsmidler må foretages omhyggeligt, og emballagen må opfylde følgende krav:
1. Den skal være
lufttæt for at forhindre de kemiske processer i at fortsætte.
2. Aromatæthed er
også vigtig, så varerne ikke tager smag af hinanden.
3. Endvidere skal
emballagen være vanddamptæt, så udtørring forhindres.
Følgende emballager
er velegnede til frysning:
Kraftige plastposer
(fryseposer), kraftig aluminiumsfolie, -bakker, -poser, frysecellofan samt
plastbokse. Sørg altid for at presse luften ud af emballagen før en effektiv
lukning.
Optøning:
Optøning af frosne
levnedsmidler foregår mest skånsomt i køleskab. Hurtigere foregår det dog på
køkkenbordet, noget der er mest aktuelt med små portioner. Store stykker skal
altid optøs i køleskab, ellers mister emnet både smag, saft og struktur.
Holdbarhed:
Holdbarheden er
afhængig af fedtindholdet. De fedeste varer har den korteste holdbarhed. Se
under de enkelte levnedsmidler for holdbarhed.
Hav altid et
frysetermometer i fryseren for at kontrollere, at temperaturen ikke overstiger
-:-18 °C.
Genindfrys ikke
levnedsmidler, det forringer kvaliteten og holdbarheden yderligere.
Ingen varer bør ligge i fryseren i over et år. De bliver dog
ikke sundhedsfarlige, men der sker en kvalitetsforringelse.
Sørg altid for at varen er frisk, når du lægger den i
fryseren.
Fede madvarer kan få en harsk smag, hvis de opbevares for
længe i fryseren.
Mælk ændrer smag ved frysning, men kan sagtens anvendes til
madlavning.
Piskefløde bliver grynet, men hvis man pisker fløden til
skum, forbliver den blød og glat.
Tø flødeskummet op i køleskabet, og pisk det igennem inden
servering.
Grønsager skal blancheres (kommes i kogende vand i ½-2
minutter – afhængig af størrelse) før frysning. Herved ødelægges de enzymer,
som kan forringe kvaliteten og holdbarheden.
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------