Bønnespirer er det almindeligste, men ærter, lucernefrø og andre frø kan også nemt bringes til at spire.
Køb sunde, ubehandlede frø og opbevar dem svalt, tørt og
mørkt. Skyl dem godt og koldt og fjern urenheder, der synker til bunds eller
stiger til vejrs i skålen. Sørg for, at bønner/frø drypper godt af, ligger de i
vand, kan de rådne.
Spirer skal have luft (prik huller i evt. plastic) og stå i
stuetemperatur, hellere et par grader under end over.
Det er almindeligt at lade spiringen foregå i mørke, så
spirerne bevarer den lyse farve, men spirekyndige finder ingen større forskel
på resultatet af mørkt- eller lystdyrkede. Spirerne spises for det allermeste
med skal, og de holder 3-4 dage i køleskab.
Dyrkning: Kom de skyllede bønner i et Syltning Syltetøj.eglas
eller andet med bred åbning. Bind et fintmasket (gaze)net over og skyl frøene
ved at komme vand i fra koldtvandshanen. Kom herefter 4 gange så meget vand i
glasset, som bønnerne/frøene fylder. Lad store bønner/kikærter stå i blød 12-15
timer, mindre sorter og frø ca halvt så længe. Hæld iblødsætningsvandet fra og
stil flasken skråt, fx over en skål, ved (lav) stuetemperatur. Skyl glassets
indhold 2-3 gange om dagen, det skal forblive i glasset. Morgen, middag og
aften.
Efter 3-5 dage, afhængigt af arten, er spirerne spiseklare.
Stil flasken et par timer i vindueskarmen, ja en lampe kan klare det, så frigøres
klorofylen og spirerne grønnes let. En urtepotte kan også bruges.
Fremgangsmåden er den samme, men gazenettet lægges over bunden og de skyllede
bønner/frø lægges herpå, og potten dækkes med en underkop el.lign.
Til små, hurtige frø, fx karse, sennep og radise, der
udskiller lidt slim under spiringen, er et fad at foretrække. Her kan frøene
dyrkes på fugtigt vat. Dæk dem med plastfilm og prik huller i den. Frøene
spirer næsten omgående.
Spiredrivhus er endnu en metode. Det er en glas- eller
plasticcylinder i flere etager, hvor bønner/frø lægges på etagerne, evt.
forskellige, og hvor der skal hældes håndvarmt vand i den øverste skål.
Princippet er, at vandet løber gennem alle etagerne. De skal stå mørkt et par
dage og lyst den sidste dag. Spiredrivhuse fås hovedsagelig i
helsekostforretninger, hvor en eksakt fremgangsmåde for produktet følger med.
Endelig er der endnu en form for spirer, en nem og overset
form. Det er spirer af rodfrugter (dog ikke kartoffel og jordskok), men gerne
også løg og hvidløg. Skær en flad top af rodfrugten, fx persillerod, gulerod
m.fl., ca 1½ cm nede og stil den i en tallerken med lidt vand i. Og klip så
flittigt af de hurtigtvoksende spirer til salatskålen. Løg og hvidløg skal bare
ligge i lys på en tallerken og holdes en anelse fugtige, så spirer også de på
livet løs, lige til at klippe grønt drys af.
Se de bedste opskrifter med Spirer
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter,
- prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode smagsoplevelser
med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------