Havaborre eller Havbars, sea bass (Dicentrarchus labrax) er
en fisk, der tilhører havaborre-familien. Dens kød er velsmagende.
Vægt: 6,6 kg (Voksen)
Bevaringsstatus: Ikke truet
Sidens indhold i overskrifter
Kendetegn
Fangstmetoder
Her fanges havaborre
Tilberedning af havaborre
Hvornår fanges havaborre?
Kendetegn
De skinnende sølvfarvede skæl, den piggede rygfinne og den
skarpe kant på gællelåget kendetegner havaborren. Havbarsen kan næppe
forveksles med andre saltvandsfisk i Danmark, det skulle da lige være sandart,
som en gang imellem fanges i salte og brakke områder. Havaborren fighter
fantastisk!
Fangstmetoder
Havaborre fanges typisk på lange slanke blink. Blinkene skal
simulere småfisk som sild og tobis. Blinket fiskes tæt på havbarsens
gemmesteder imellem høfdens store sten. Der bliver også fanget havbars på
flådfiskede tobis, tobisen skal ligesom ved spinnefiskeriet serveres tæt på havbarsens
gemmesteder. Havaborre kan også fanges på flue.
Her fanges havaborre
Havaborre fanges ofte ved høfder og ved havneanlæg. Havaborren
gemmer sig imellem høfdens store sten, og angriber stimer af fisk som kommer
svømmende forbi. Høfderne og havnene langs hele den jyske vestkyst er ikke
dumme bud, hvis man skal fange en havbars. Der bliver dog også fanget havaborre
i de indre farvande, fx i Kalundborg Fjord og Åbenrå Fjord.
Tilberedning af havaborre
Havaborre er en god spisefisk. Dampet havbars smager godt.
Fisken pakkes ind i alufolie sammen med salt, peber, dine yndlingskrydderurter
og lidt vand. Hvorefter den bages i ovnen i 30-40 minutter, afhængigt af
fiskens størrelse.
Havaborre er nemt at filetere. Fileterne kan fx steges på
panden eller grilles på grillen.
Hvornår fanges havaborre?
Hav fanges som regel i sommermånederne i Danmark. I juli,
august og september kan det godt betale sig, at give fiskeriet efter havbars et
forsøg. Havaborre jager typisk tidlig morgen og sen aften, så det er en god ide
at være på fiskepladsen, lige inden solen står op, hvis man vil have det gode
morgenfiskeri med.