Logo

Grove koldhævede hveder

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Grove koldhævede hveder


Aften før Store Bededag er det tradition at spise varme hveder, skal du også have hveder? Står det på varme hveder Store Bededag, kan du med fordel lave disse lækre koldhævede grove hveder bagt med stenformalet hvedemel.

Opskrift til 12 stk. Arbejdstid 25 min. Ventetid 10 time og 30 min.

 
# Ingredienser
550 g hvedemel, gerne stenformalet
1¼ tsk salt
100 g smør
15 g gær
2½ dl mælk
2 æg (gem lidt til at pensle med)
2 spsk rørsukker
1½ tsk stødt kardemomme

 
* Fremgangsmåde
1. Smelt smørret blidt i en gryde.

 
2. Rør gæren ud i lunken mælk, og rør det i det smeltede, men afkølede smør.
Pisk æggene sammen i et glas.

 
3. Bland alle ingredienser sammen i en stor skål – husk at gemme lidt af det sammenpiskede æg til pensling, hvis du vil have blanke hveder.

 
4. Ælt, til dejen er jævn.
Dæk den med film, og sæt den i køleskabet i 8 timer eller mere – fx natten over.

 
5. Tag dejen ud af køleskabet.
Beklæd en bradepande (ca 20x30 cm) eller en bageplade med bagepapir, og sæt hvedebollerne tæt som på billederne herunder.

 
6. Del dejen i 12 lige store stykker, tril dem til boller, og placer dem i den lille bradepande eller bageplade med lidt luft imellem.
Lad dem hæve lunt 1-2 timer.

 
7. Pensl hvederne med æg.
Bag dem i en forvarmet ovn på 200 °C (180°C varmluft) i ca 18-20 minutter eller til de er gyldne. Det er vigtigt, de er gennembagte.
Lad hvederne køle af på en bagerist.
Flæk dem, rist dem og server med koldt smør, ost eller marmelade.

 
Grove koldhævede hveder  
Grove koldhævede hveder 

 
Hvorfor gik det galt?

 
Dejen hæver ikke:
Enten har væsken været for kold, så der slet ikke er kommet gang i hævningen-eller også har den været forvarm, så gæren er død.

 
Dejen breder sig under hævningen:
Der har været for varmt, hvor dejen har stået.

 
Brødet er for tungt:
Hævetiden har været for kort - eller der er for meget fedtstof i dejen.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 4.079 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her