Logo

Agurketid

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Agurketid

Billede fra venstre: Nudelsalat med agurk og rejer, sommersalat med agurk og radiser, kyllingesalat med agurk, avocado og kapers.


Agurken er et stort aflangt bær, der har været dyrket i Asien i mere end 3000 år. Den indeholder ca. 96% vand. Køb dine agurker mørkegrønne, faste og blanke. Opbevar dem ved maks. 8 °C.

 

Agurketid er et udtryk, der kom frem i 1960'erne. Her er det med danske agurker med masser af farve og smag. Nyd dem i disse meget forskellige retter. Læs mere om agurketid nederst i artiklen.

Alle opskrifter er til 2 personer, hvor andet ikke er nævnt. Er du alene så halver portionen.


Indholdsfortegnelse

Iskold agurkesuppe med mynte

Sommersalat

Nudelsalat med agurk og rejer

Kyllingesalat med agurk og avocado

Agurkesandwich med feta

- klik på den ønskede ret!



Nudelsalat med agurk og rejer

Arbejdstid: 20 min. Kogetid: 3 min. Ikke fryse-egnet.

 
# Ingredienser:
75 g glasnudler
½ agurk
½ tsk salt

 
Dressing:
3 spsk risvineddike (eller æblevineddike)
3 spsk mirin (japansk sød risvin) (eller sød sherry)
2 spsk tamari (eller sojasauce)
evt. frisk chili
150 g rejer
1 rød peberfrugt (fintsnittet)
*
Kog nudlerne efter pakkens anvisning, hæld dem på et dørslag og skyl dem i koldt vand.
Vask agurken, halver den på langs og skrab kernerne ud.
Skær den i tynde skiver på skrå, drys dem med salt og lad dem trække 5 min.
Hæld dem på en sigte.
Rør vineddike, vin og tamari/soja sammen og tilsæt evt. finthakket chili (uden frø og mellemvægge).
Vend nudlerne sammen med lidt af dressingen og anret i 2 skåle.
Drys med agurk, rejer og peberfrugt og dryp resten af dressingen over.

Server som frokostret eller et let aftensmåltid.

 

Sommersalat

Arbejdstid: 20 min. Ikke fryse-egnet. 2-4 personer

 
# Ingredienser:
200 g rygeost
4 spsk cremefraiche 18% eller piskefløde
evt. 1 tsk dijonsennep
1 bdt radiser

½ agurk

purløg, persille, basilikum eller mynte

salt og peber
Tilbehør:
rugbrød eller knækbrød
evt. tomater
*
Rør rygeosten sammen med cremefraiche eller fløde til passende konsistens.
Smag til med salt, peber og evt. sennep.
Rens radiserne og vask agurken.
Skær dem i tynde skiver eller små tern og vend dem i rygeostecremen sammen med dine yndlings-krydderurter en eller flere slags.
Anret salaten i en skål eller på tallerkener.
Pynt med overskydende radiser/ agurkestykker og krydderurter.
Server med rugbrød eller knækbrød og evt. solmodne tomater.
Tips: Salaten er også godt tilbehør til friskkogte nye kartofler eller en sprødstegt fisk.

 
Agurketid
Billede fra venstre: sommersalat med agurk og radiser, kyllingesalat med agurk, avocado og kapers, iskold agurkesuppe med valnødder og mynte

 

Kyllingesalat med agurk og avocado

Arbejdstid: min. Kogetid: 10 min. Ikke fryse-egnet. 2 personer, som et let aftensmåltid eller 4 personer som foret/let frokost) Er du alene så halver portionen.

 
# Ingredienser:
1 gulerod
1 stilk bladselleri
½ løg
½ tsk hel sort peber
½ tsk salt
2 stk kyllingebryst
 
Dressing:
1 tsk dijonsennep
1 spsk citronsaft
2 spsk olie
1 spsk saltede kapers
salt og peber
 
Salat:
½-1 agurk
1-2 avocado (i skiver)
1 lille rødløg (i tynde skiver)
grøn salat
Tilbehør: brød
*
 
Læg urter og krydderier i en lille gryde og tilsæt ½ liter vand.
Giv det et opkog og skru ned for varmen.
Læg kyllingekødet i gryden og lad dem simre 8 min.
Tag gryden af varmen, læg låg på og lad dem trække 8-12 min.
Tag kødet op og lad det afkøle.
Riv det i mundrette stykker.
Pisk en dressing sammen af sennep, citronsaft, olie og skyllede kapers.
Krydr med (salt og) friskkværnet sort peber.
Vask agurken, halver den på langs og skrab kernerne ud.
Skær den i skiver, vend den i dressingen sammen med kyllingestykker, avocado og rødløg.
Anret på skyllede salatblade og giv brød til eller anret salaten på (ristet) brød.
Tips: Salaten kan også tilberedes med (grill)stegt kyllingebryst.
 
TIPS: Pift isvand i en kande op med tynde skiver af agurk og lime. En frisk drik.
 
 

Iskold agurkesuppe med mynte

Arbejdstid: 20 min. Trækketid: 20 min. Ikke fryse-egnet.

 
# Ingredienser:

1 agurk

½ tsk salt

30 g valnøddekerner

1 lille fed hvidløg

¼ l græsk yoghurt

2 tsk citronsaft

½-1 spsk olie

salt og peber

frisk mynte

*

Vask agurken, halver den på langs og skrab kernerne ud.

Skær den i skiver, drys dem med salt og lad dem trække 20 min.
Dryp agurkerne af i en sigte og blend dem sammen med valnødder, hvidløg og yoghurt.
Smag til med citronsaft, olie, salt og peber og juster tykkelsen med iskoldt vand.
Server med mynte og evt. isterninger.
 
Agurketid
Billede: agurkesandwich med feta
 

Agurkesandwich med feta

Arbejdstid: 20 min. Ikke fryse-egnet.
 
# Ingredienser:
75 g fetaost
75 g flødeost
1 usprøjtet citron
1 bdt purløg eller 2 forårsløg
½ agurk (skiver)
4 skiver sandwichbrød eller lyst brød
1 fed hvidløg
½ spsk olie
salt og peber
*
Mos fetaost og flødeost sammen og smag til med 1-2 tsk citronsaft, evt. lidt fintrevet citronskal, salt og peber.
Tilsæt fintklippet purløg eller fintsnittet forårsløg.
Rist brødet let og gnid det evt. med et overskåret hvidløgsfed.
Dryp med olie og smør brødet med fetablandingen.
Læg sammen med agurkeskiver eller server som åbne madder.
Tips: Pynt evt. med lidt fintsnittet rødløg.
 

Her kan du se flere retter og gode råd i TEMAER


 
Agurketid
Agurketid er også en periode i sommermånederne, hvor offentlige institutioner som fx Folketinget holder ferie og gør det svært for nyhedsmedierne at finde reelle nyheder. I stedet sendes pseudonyheder. Bruges også som generel betegnelse for almindelig sløvhed i nyhedsstrømmen.
Agurketid er oversat fra tysk Sauregurkenzeit ('(de) sure agurkers tid'). Det ses i 1780 og blev brugt i handelssproget om den stille tid om sommeren. Det spredte sig omkring 1850 til aviserne i Berlin. På dansk kendes det fra 1897.
 


 
Kilde: Hjemmets bedste MAD

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 25.727 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
kogebog
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her