Logo

Rugbrød med surdej

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rugbrød med surdej

 
Saftige brød med surdej. Surdejsbrød har en lidt syrlig smag, men til gengæld er det saftigere end almindeligt gærbrød - og det holder sig frisk længere. Hvis du jævnligt bager brød med surdej, kan du hele tiden tage lidt dej fra og gemme den til næste gang. Fint til pålæg.
2 brød. Hævetid for surdej: 2-4 dage. Hævetid for brødet: 1½ time. Bagetid: ca 1¼ time. 2 forme a ca 1 liter

 
# Ingredienser
Surdej:
5 g gær
1 dl kærnemælk
1 tsk salt

100 g (2 dl) rugmel


Gærdej:
25 g gær
5 dl vand
2 tsk salt
500 g (10 dl) groft rugmel
300 g (5 dl) hvedemel

 
* Fremgangsmåde
1. Rør 5 g gær med kærnemælken, der skal have stuetemperatur, 2 tsk salt og 100 g rugmel.
Slå dejen sammen, til den er blank.

Dæk skålen med husholdningsfilm og prik et hul i, så der kan komme luft til.
Sæt dejen til hævning i 2-4 dage ved ca 18 °C.


2. Rør 25 g gær ud i det håndvarme vand.
Tilsæt surdejen, salt, det grove rugmel og slå dejen sammen.
Ælt den på et melet bord med så meget hvedemel, at den er smidig.
Lad den hæve lunt og tildækket i ca 1 time.

 
3. Ælt dejen igen og form den til to brød, der lægges i smurte forme.
Lad dem efterhæve i 112 time.

Prik brødene med en gaffel og smør dem med vand og smeltet smør.


4. Bag rugbrødene i en varm ovn ved 175 °C i ca 1¼ time.
Tag dem straks ud af formene og pak dem ind i et rent viskestykke.
Skær ikke af brødene før næste dag.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 4.767 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her