Logo

Rugbrød - godt brød

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Rugbrød - godt brød

 
Det tager fire dage at bage et rugbrød af surdej helt fra grunden, men når først surdejen er fremstillet, er rugbrødet let at lave. Opskriften her er til et stort brød (1900 g) og passer til en brødform på mindst 2 l. Opskriften kan fordobles, og brødene kan fryses.

 
# Ingredienser og Tilberedning
1.-2. dag
Surdej:

2 dl kærnemælk
200 g groft rugmel
1 tsk salt

1 dl vand
*
Rør alle ingredienserne sammen i en skål.
Dæk skålen med plastfilm og lad den stå ved stuetemperatur i to døgn.

 
3. dag
1 portion surdej (som ovenfor)
7½ dl lunkent vand
1 tsk salt

200 g skårne/knækkede rugkerner
200 g fuldkorns-rugmel
350 g hvedemel

*
Rør surdejen grundigt sammen med de øvrige ingredienser i en stor skål, brug evt. en røremaskine.
Dæk skålen med plastfilm eller et viskestykke og lad dejen hæve til næste dag.

 
4. dag
Den færdighævede dej fra dag 3.
2½ dl lunkent vand
500 g groft rugmel
Rapsolie til pensling af form og brød

*
Rør vand og rugmel i dejen.
Tag en portion dej fra til surdej (ca samme mængde som den oprindelige surdej - bruges næste gang, du skal lave rugbrød), kom den i en beholder og drys den med 1 tsk salt.
Dæk med plastfilm eller låg og stil surdejen i køleskab, hvor den kan holde sig i ca 1 måned.

 
Smør en stor brødform med rapsolie.
Hæld rugbrødsdejen i og glat den ud med fingrene, som du har gjort våde med koldt vand.
Lad brødet hæve i 6 timer.
(De næste gange du bager rugbrød, er surdejen, som du tog fra, blevet så god, at du kun behøver at lade brødet hæve 2-4 timer).

Prik brødet med en gaffel og pensl med rapsolie.
Bag brødet i 1 time og 45 min ved 200 °C nederst i ovnen.
Tag brødet ud af formen med det samme og lad det køle af på en rist.

 
Tips:
Hvis du synes, at skorpen bliver lidt for hård, kan du rulle rugbrødet ind i et viskestykke og lægge det i en plasticpose, mens det stadig er lidt lunt. Den kondensfugt, der opstår i plasticposen gør skorpen lidt blødere.

 
Energi pr. 100 g: 1000 kj (240 kcal) 1 skive vejer måske 30-50 g.
Energifordeling: Protein 10 % (6 g) Kulhydrat 85 % (50 g) Fedt 5 % (1 g)

 
Bliv inspireret på Kogebog.dk - prøv også Madplaner, Min kogebog, Tøm køleskab,
Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
de bedste opskrifter med Kogebog.dk nemlig. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 3.915 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her