Kogte æg smager
bedst, hvis de laves af friske æg, så brug derfor så friske æg som muligt.
Tag æggene ud af
køleskabet lidt før de skal bruges, så sprækker de ikke så nemt, når de kommer
i kogende vand. Prik evt. æggene med en æggeprikker for at undgå sprækning.
Bring vand i kog. Vandet skal lige netop kunne dække æggene. Læg æggene
forsigtigt ned i vandet med en ske. Vandet skal ikke »bulderkoge«, det skal
blot holdes på kogepunktet.
Beregn kogetiden fra
det øjeblik vandet igen er i kog.
Kogetid for
blødkogte æg er 3-3½ minut afhængig af størrelsen.
Kogetid for »smilende« æg er 6-6½ minut.
Kogetid for
hårdkogte æg er 9-10 minutter.
Afkøl æggene i
rindende, koldt vand, før de pilles og deles.
Den økonomiske
kogeregel for æg
Til dette skal
bruges elektriske massekogeplader.
Kom æggene i en
lille gryde med 1 dl koldt vand. Læg låg på og varm blandingen til kogepunktet.
Sluk for varmen, når
det damper fra gryden, men lad gryden stå med låg på kogepladen 3½ minut, hvis
æggene skal være blødkogte - 6-6½ minut, hvis de skal være »smilende« og 9-10
minutter, hvis de skal være hårdkogte.
På den måde udnyttes
kogepladernes eftervarme.
Pocherede æg
Til pocherede æg er
det specielt vigtigt at bruge friske æg for at få et godt resultat. Er æggene
for gamle, vil hviden ikke samle sig om blommen.
Bring vand tilsat 1
spsk salt og 1 spsk eddike pr. liter vand i kog.
Slå ægget ud i en
kop eller på en tallerken og lad det glide forsigtigt ned i det kogende vand.
Saml hviden om ægget
med en ske eller hulske.
Lad ægget koge svagt
3-4 minutter.
Tag ægget op med en
hulske, læg det kort i koldt vand og puds det fri for trevler.
Server pocherede æg
på ristet brød, i spinat- eller kørvelsuppe eller sammen med grønsagsstuvning fx
stuvet spinat.
1. Bring vand,
tilsat 1 spsk salt og 1 spsk eddike, i kog.
Slå ægget ud og lad
det glide ned i vandet.
2. Saml hviden om
blommen med en ske eller hulske.
Lad æggene koge
sagte 3-4 minutter.
3. Tag æggene op med
en hulske.
Læg dem kort i koldt vand og puds dem fri for trevler.