Logo

Guide til forskellige olier

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Guide til forskellige olier 

 
Opdag oliernes mangfoldighed: hver oliesort har unikke egenskaber og særpræget smag.
• Jo højere andel umættede fedtsyrer som findes i en olie, desto sundere er den.
Linolsyre er en af disse essentielle fedtsyrer som findes i olier og margarine.
Koldpressede olier indeholder desuden flere værdifulde substanser fra kerner og frø.
Madolie er plante-, animalsk eller syntetisk flydende fedt, der bruges til stegning, bagning og andre typer madlavning. Det bruges også til madlavning og smagsstoffer, der ikke involverer varme, såsom salatdressinger og brøddip, og kan kaldes spiselig olie.

 
Sesamolie er lavet på ristede sesamfrø. Sesamolie er en krydderolie, som anvendes meget i asiatisk madlavning. Den giver en kraftig, nøddeagtig smag.

 
olie findes i mange forskellige farver og med forskellig smag. Koldpresset jomfruolie regnes for den fineste af alle olier. olie har lavt linolsyreindhold, men har ca. 40% umættet fedt, som har stor betydning for sundheden.

 
Majsolie er en af vore almindeligste madolier. Den har gylden farve og neutral smag. Linolsyre: ca. 55%.

 
Vindruekerneolie har en neutral karakter og smag. Man kan dog ane en nøddelignende smag og duft. Den passer godt både til salater og til stegning.

 
Rapsolie er nordens svar på olie ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt. Det er en koldpresset olie med gylden farve og en mild duft og smag.

 
Jordnøddeolie påvirkes relativt lidt af stærk varme og er derfor en god olie at anvende ved fx fritering.

 
Solsikkeolie har også et højt indhold af linolsyre, ca. 63%. Den har en mild, fin smag og passer især godt som madolie, fx til salater.

 
Opbevar olierne rigtigt så de ikke harskner. De bør opbevares i mørke flasker eller glas, som er lufttætte. Ved en temperatur på omkring 10 °C kan olier holde sig i 8-12 mdr.
Med tanke på denne holdbarhed bør man kun lagre så meget olie, som forbruges i løbet af denne tid.

 
Anvendelsesområder
• Olier med neutral smag fungerer bedst at stege i, forudsat at man ikke vil have at råvaren skal tage en bestemt smag til sig.
• Til en vinaigrette bør man enten vælge en olie med neutral smag og en krydret vineddike eller omvendt: en kraftigt smagende olie og en neutral eddike.

 
I dag findes der mange spændende typer olier og det bedste er at prøve sig frem!

 
Se alle de bedste tips og gode råd her: Info

 
✅ Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.795 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her