Surdejsbrød har en
lidt syrlig smag, men til gengæld er det saftigere end almindeligt gærbrød - og
det holder sig frisk længere.
1 brød. Hævetid for
surdej: 8-12 timer. Hævetid for brødet: 1½ time. Bagetid: ca 45 min.
# Ingredienser
Surdej:
5 g gær
3 dl kærnemælk
150 g (ca. 3 dl)
grahamsmel
Gærdej:
25 g gær
2 dl vand
2 tsk salt
1 spsk olie
200 g (knap 4 dl)
grahamsmel
300 g (5 dl) hvedemel
* Fremgangsmåde
1. Rør 5 g gær med
kærnemælken, der skal have stuetemperatur, og tilsæt 150 g grahamsmel.
Slå dejen sammen, til den er blank.
Dæk skålen med
husholdningsfilm og prik et hul i, så der kan komme luft til.
Sæt dejen til
hævning i mindst 8 timer ved ca 18 °C.
2. Rør 25 g gær ud i
det håndvarme vand.
Rør surdejen i og
tilsæt salt, olie og grahamsmel.
Slå dejen sammen.
Derefter hældes den
ud på et melet bord og æltes med hvedemel, til den er blank og smidig.
Lad den hæve et lunt
sted, tildækket, i ca 1 time.
3. Slå dejen ned og
ælt den igen.
Form den til et aflangt eller rundt brød, der stilles til efterhævning i ½ time.
Rids brødet og smør
det med saltvand.
Drys lidt mel over.
4. Bag brødet i en
varm ovn ved 200 °C i ca 45 min.
Lad det køle af på
bageristen.