Briocher bages af en let gærdej med smør og æg. De er
dejlige serveret med smør og marmelade som morgenbrød eller til teen. Eller de
kan serveres sammen med frugtkompot. Man kan forme briocher på mange måder. Her
formes de på traditionel vis til »brioches à tête«. Den lille kugle på toppen
er hovedet.
Nedenfor vises trin for trin, hvordan man laver briocher.
Forberedelse 30 min + 4 timer hævetid. Tilberedning 25 min. Giver
1 stor brioche eller 4 mindre
#
Ingredienser
2 spsk varm mælk
15 g gær
375 g hvedemel (med høj bageevne fx Manitoba)
55 g sukker
1 tsk salt
6 æg, let piskede
175 g smør, stuetemperatur
1 æg, pisket med 2 spsk vand, til pensling
* Tilberedning
1. Kom mælken i en skål og opløs gær heri.
Rør 1 spsk mel i mælken og stil skålen til side, indtil
blandingen begynder at boble.
Sigt resten af melet, sukker og salt i en stor skål og lav
en fordybning i midten.
Tilsæt æg og gærblanding.
Rør efterhånden melet i væsken med en grydeske, til dejen er
jævn.
Tag dejen ud på bordet.
2. Ælt dejen på en melet bordplade ca. 20 min, til dejen er
elastisk men stadig let.
Læg dejen i en olie-smurt skål og dæk den til med et
viskestykke.
Lad den hæve et lunt sted 2-2½ time, til dejen er vokset til
dobbelt størrelse.
3. Slå dejen ned og lad den hvile 5 min på bordet.
Læg det bløde smør på dejen og ælt det efterhånden ind i
dejen, til det er absorberet.
Ælt dejen 5 min. Dæk dejkuglen til og lad den hvile 5 min.
4. Smør l stor eller 4 små briocheforme med smør eller olie.
Hvis man laver små briocher, deles dejen i 4.
Tag en lille fjerdedel af hver dejklump fra til »hovedet«.
Form dejen til pæne boller og læg dem i formene med
sammenføjning nederst.
Lav en fordybning i bollen med en finger.
Form dejresterne til små boller, som lægges øverst på
briochen.
Pres dem godt fast.
Dæk dem til med et viskestykke og lad dem hæve et lunt sted
1-1½ time.
Stil ovnen på 200 °C.
Pensl briocherne med pisket æg.
Bag dem 20-25 min, til de er gennembagte og gyldne.
Vend dem ud af formene og lad dem køle af på en bagerist.
Brioche-dej er ikke så fast som brød-dej, og
smørret skal
slås ind i dejen.
Drys hænderne let med mel og løft og
tryk dejen på bordet i ca. 20 min,
eller til dejen er blevet til en jævn bolle.
Når dejen har hævet, slås den ned, dækkes til og står i 5
min.
Læg den på bordet og bland smørret i ved at presse og
trykke det ind i dejen, indtil dejen er godt blandet.
Ælt i 5 min., eller til dejen er helt jævn.
Form store stykker af dejen til boller og anbring dem
i formene med sammenføjningen ned.
Lav en fordybning i toppen med fingeren og læg små dejkugler
i.
Pres godt på plads.
Kokketips
Man kan også lave rosinbriocher. Lad 2 spsk rosiner ligge i
blød i lidt rom.
Afdryp rosinerne og ælt dem i dejen i punkt 3.
INFO: Manitoba er kraftfuldt hvedemel med en unik bageevne. Melet
har et højt indhold af gluten,
der gør dejen mere smidig og elastisk, så du får
et ekstra luftigt brød med sprød skorpe.
Identisk med Tipo 00
Se alle de bedste opskrifter med Morgenmad
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.