Jordskokken er i virkeligheden i familie med
solsikkeplanten. Selve roden kan minde om ingefær, men smagen er sødlig og
nøddeagtig. Den milde smag kommer virkelig til sin ret i denne opskrift, som er
et oplagt tilbehør til lam eller kalvekød.
Forberedelsestid 35 min. Tilberedning 55 min. Let. Til 4-6
pers.
# Ingredienser
250 g små, nye kartofler
500 g jordskokker, rensede og tilskårne (se Kokketips)
½ liter mælk
45 g smør
250 g champignon, uden stilk
30 g hvedemel
2 spsk piskefløde
1 knivspids stødt muskatnød
* Tilberedning
1. Kartoflerne skrubbes eller skrabes.
Læg dem i en stor gryde saltet vand og lad dem simre
forsigtigt 10 min.
Hæld kogevandet bort og stil kartoflerne til side.
De istandgjorte jordskokker lægges i en gryde sammen med
mælken.
Mælken bringes langsomt i kog, og jordskokkerne koges ved
lav varme i 10 min,
eller til de er netop møre.
Jordskokkerne tages op med en hulske, og mælken stilles til
side.
2. En tredjedel af smørret smeltes ved høj varme i en
tykbundet gryde.
Tilsæt de skivede champignoner, som sauteres kort i 1 min.
De tages op af gryden og stilles til side.
Gryden tørres ren med køkkenrulle, og det resterende smør
smeltes ved lav varme.
Drys melet ud over det smeltede smør og lad det koge sammen
i 1-2 min under stadig omrøring.
3. Nu tilsættes mælken, som jordskokkerne har kogt i.
Pisk konstant, mens mælken optages i opbagningen.
Pas på, der ikke dannes klumper.
Bring langsomt mælkesaucen i kog og lad den simre i ca. 4
min til den
har opnået en passende cremet konsistens.
Hvis saucen alligevel er blevet klumpet, kan den sies
forsigtigt over i en ren gryde.
Tilsæt fløden og smag til med salt, friskkværnet peber og
muskatnød.
Forvarm ovnen til 180 °C.
4. Kartofler, jordskokker og champignon lægges i en
smedejernsgryde
(eller en anden ildfast gryde) og overhældes med saucen.
Ryst gryden let, så alle grønsagerne bliver helt dækkede af
saucen.
Stuvningen bringes kort i kog og tages derpå af blusset.
Læg låg på gryden og stil den i ovnen i 15-20 min.
Kokketips Når jordskokkerne er gjort i stand, lægges
de omgående i en skål med koldt vand tilsat et par dråber citronsaft eller
eddike. Derved undgås misfarvning.
Skyl artiskokkerne kort inden brugen.
Se alle de bedste opskrifter med Kartofler
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.