En stor steg er først helt komplet, når den serveres med
disse traditionelle ovnstegte kartofler.
En lille ting kan ændre hele smagsoplevelsen: olie,
rosmarin eller blot havsalt.
Forberedelsestid 15 min. Tilberedning 50 min. Let. Til 4
pers.
# Ingredienser
1 kg melede kartofler
olie, til stegning
* Tilberedning
1. Ovnen forvarmes til 190 °C.
Kartoflerne skrælles og snittes i ensartede stykker; i kvarte
eller halve, alt efter størrelse.
Kartoflerne hældes i en stor gryde saltet vand og koges i
ca. 5 min.
Hæld vandet fra kartoflerne, og mens de stadigt er varme,
ridses der små riller i kartoflernes overflade med en gaffel.
Dette gøres nemmest ved at holde den varme kartoffel i et
viskestykke eller med en grillhandske.
Kartoflerne lægges tilbage i gryden og holdes varme.
2. En stegepande eller wok sættes over et meget varmt blus.
Hæld olie i, så det når ca. 1 cm op ad kanten.
Når olien netop begynder at ryge, fordeles kartoflerne i
bunden af panden.
Ryst panden, så alle kartoflerne er helt dækkede af
fedtstof.
Kartoflerne stilles i ovnen i 40 min, eller til kartoflerne
er smukt gyldne.
Husk at vende kartoflerne under stegningen, og dryp dem
gerne med ekstra fedtstof.
Lad de færdige kartofler dryppe af på sammenkrøllet
køkkenrulle, drys dem med salt og
server dem varme.
Kokketips: Bintje, Sava og Hansa er gode, faste
spisekartofler.
Kartoflerne koges ganske kort inden stegningen for at undgå,
at stivelsen ødelægger den sprøde overflade, der er kendetegnende for denne
kartoffelret.
Man kan også rulle de varme kartofler i varm olie; derved
forsegles porerne, og olien vil ikke trænge ind midt i kartoflen.
Hvis kartoflerne skal serveres sammen med en stor steg, kan
man med fordel placere dem rundt om stegen i stedet for i et separat ildfast
fad.
Derved vil de også opsuge den overskydende kødsaft fra
stegen og således få en ekstra god smag.
Ved særlige lejligheder kan det se kønt ud at tournere
kartoflerne, så de alle bliver ensartet runde.
Tournerede kartofler
Denne teknik giver kartoflerne en pæn, jævn facon og dermed
også en ensartet tilberedningstid.
Kartoflerne skæres i kvarte på langs.
Kanter og hjørner skæres af kartoflen med en urtekniv.
Med en rund, skrællende bevægelse snittes kartoflen nu til
en jævn,
aflang form, ca. på størrelse med et lille æg.
Kartoflen rettes til, til den er fuldstændig rund og glat.
Se alle de bedste opskrifter med Kartofler
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.