Beboerne i den franske region Bourbonnais er kendte for
deres gode, sunde appetit. Fra denne egn stammer mange kraftige grønsagsretter
og fyldige supper, og den nedenstående tærte repræsenterer regionen på
fornemste vis.
Forberedelsestid 35 min + 30 min afkøling. Tilberedning 1
time 30 min. Krævende. Til 4 pers.
# Ingredienser
TÆRTEDEJ
200 g hvedemel
1½ tsk salt
100 g smør, hakket
1 æg, let sammenpisket
200 g kartofler, vaskede
120 g bacon i små tern
1 dl piskefløde
3 æggeblommer
90 g revet ost (emmentaler eller cheddar)
* Tilberedning
1. Start med tærtedejen; mel og salt sigtes ned i en skål.
Med fingrene gnides smørret ind i melet til blandingen er
ensartet og minder om revet parmesan.
Lav en fordybning i midten og tilsæt det sammenpiskede æg
sammen med 1 spsk vand.
Dejen samles kort med hænderne og rulles til en kugle.
Kuglen pakkes ind i film og lægges i køleskabet i 30 min.
2. Ovnen forvarmes til 200 °C.
Kartoflerne lægges i en stor gryde saltet vand og bringes i
kog.
Kartoflerne koges møre (30-35 min).
Hæld vandet fra og lad kartoflerne køle let af.
Pil dem og skær dem i tynde skiver.
Skiverne lægges i en skål og stilles til side.
3. Baconternene lægges i en lille gryde og dækkes med koldt
vand.
De gives et kort opkog.
Hæld vandet fra, skyl ternene kort i frisk vand og dup dem
tørre i køkkenrulle.
Lidt olie opvarmes på en pande og baconternene steges
gyldne.
De drypper let af på fedtsugende papir og blandes derpå
sammen med kartoffelskiverne.
4. Piskefløden hældes i en gryde og koges langsomt ind til
det halve.
Den indkogte fløde køler af og røres dernæst sammen med 2 af
de 3 æggeblommer.
Blandingen hældes over kartofler og bacon og der røres godt.
Tilsæt ligeledes den revne ost. Smag til med salt og peber.
5. Tærtedejen deles i 2 lige store klumper.
Rul hver del ud til en 2 mm tyk cirkel med en diameter på
ca. 20 cm.
Den ene cirkel lægges på en smurt bageplade.
Kartoffelblandingen smøres ud herpå.
Efterlad dog en kant på 2,5 cm.
Den sidste æggeblomme piskes sammen med 2 tsk vand, og
kanten pensles omhyggeligt.
Den må dog ikke blive for våd.
6. Den anden dej cirkel lægges oven på fyldet, så det er
helt dækket.
Undgå at strække dejen; den vil blot revne under bagningen.
Kanterne presses godt sammen og foldes indad med en lille
drejning;
det vil få kanten til at ligne en fletning.
Når tærten er lukket helt tæt til, pensles den med æg.
7. Med en lille, skarp kniv, laves et 1 cm hul midt i
tærten.
Hullet tjener til at lade dampen slippe ud, og dermed gøre
tærten sprød.
Inden bagningen pensles tærten igen med æg, og
den bages i 20-30 min, til den er smukt gylden.
Se alle de bedste opskrifter med Kartofler
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.