Klassisk opskrift på god mad til festlige lejligheder. Prøv
denne opskrift på lækre møre tournedos, bagt kartoffelmos og svampesauce, der
vil imponere gæsterne.
Servering til 4 personer
# Ingredienser
Tournedos:
4 tournedos skåret af afpudset oksemørbrad i 3-4 cm tykke
skiver
50 g bacon i skiver, helst tørsaltet
salt og peber
Kartoffelmos:
1 kg bagekartofler
3 dl mælk
20 g smør
salt og peber
1 dl cremefraiche 18%
2 æggeblommer
1½ tsk dijonsennep
50 g revet ost
Svampesauce:
75 g kantareller
100 g champignoner
1 spsk olie eller smør
1½ dl rødvin
2 kviste timian
2 dl kalvebouillon
1 dl piskefløde
salt og peber
Sauté:
1 rødløg
½ savojkål
50 g kantareller
1 spsk smør eller olie
1 fed finthakket hvidløg
salt og peber
2 spsk hakket persille
1 tsk revet citronskal
* Tilberedning
Tournedos:
Skæres af afpudset mørbrad i 3-4 cm tykke skiver, der er
lige tykke i begge ender.
Sno bacon omkring tournedos-bøfferne, og sæt evt. en
tandstik ved lukningen, til at holde sammen på baconstykket.
Sæt bøfferne i køleskabet, indtil de skal steges.
Dup kødet tørt med køkkenrulle. Krydr med salt og peber.
Varm fedtstoffet på en pande ved god varme – smør skal være gyldent, olie skal
være varm.
Brun kødet 1 minut, vend og brun den anden side 1 minut.
Skru ned til middel varme og steg til saften kommer op på overfladen, ca 3 min.
Vend og steg på den anden side til saften kommer op på overfladen, ca 3 min.
Stegetid 6-8 minutter i alt.
Kartoffelmos:
Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker, og kog dem
møre i usaltet vand.
Hæld vandet fra, og mos kartoflerne.
Rør mosen med mælk og smør, og krydr med salt og peber
Tilsæt evt. lidt ekstra mælk hvis du vil have den mere lind
i konsistensen.
Kom mosen i et ovnfast fad eller evt. i små portionsforme.
Rør cremefraiche sammen med æggeblommer, sennep, salt, peber
og revet ost.
Hæld gratineringsmassen ovenpå kartoffelmosen, og bag den i
35 min. ved 200 °C.
Svampesauce:
Rens kantarellerne og skær champignonerne i små stykker.
Steg kantareller og champignoner i en gryde med olie i ca 4
min.
Tilsæt rødvin og timiankviste, og lad det simre i 2 min.
Tilsæt så kalvebouillon, og kog i yderligere 5 min.
Hæld fløde ved, og kog indtil saucen cremer.
Jævn evt. med lidt Maizena udrørt i koldt vand, hvis det er
nødvendigt.
Krydr med salt, peber og evt. lidt ekstra rødvin.
Sauté:
Pil rødløget, og snit det i både.
Tag yderbladene af savojkålen, og snit kålen i tynde
strimler.
Rens kantarellerne, men lad dem være hele.
Kom lidt olie i en gryde, og steg løg og kantareller møre i
ca. 5 min, tilsæt så hvidløg og lad det stege lidt.
Tilsæt savojkålen, og steg fortsat i 3-4 min, til kålen er
mør, og krydr med salt, peber, persille og revet citronskal.
Anret bøfferne med svampesauce, gratineret kartoffelmos og
kål-sauté med kantareller, og server straks med svampesauce.
Tips:
Hvis du har mulighed for det, så steg bøfferne på to pander
og alternativt ad to omgange. Med for meget kød på én pande risikerer du at
”koge” kødet i stedet for at stege det, da bøfferne sænker pandens temperatur.
Energi pr. person:3975 Kj/950 Kcal
Protein 24 %. Kulhydrat 27 %. Fedt49 %
Proteinanprisninger:
Højt proteinindhold
Protein bidrager til øget muskelmasse
Protein bidrager til vedligeholdelsen af muskelmassen
Protein bidrager til vedligeholdelsen af normale knogler