En god steg er faktisk let mad - det er ikke billig mad -
men stegen skal blot steges hel og derefter skæres i skiver. Er kødet af god kvalitet
kan det kun gå godt. Hvor meget tid man vil bruge på tilbehør, kan være meget
forskelligt. Og selv med enkelt tilbehør af grønsager i sæson eller lækker sauce
er det bare så godt.
Til 8-10 personer.
Tilberedningstid: ca 2½ time. Ikke fryseegnet
# Ingredienser
3½ kg oksetyndsteg
(mørbradsteg)
salt, peber fra
kværn
2 fed hvidløg
* Fremgangsmåde:
1. Få slagteren til
at fjerne nervestrengen i ryggen.
Gnid stegen grundigt
med salt og peber.
2. Pil hvidløgsfeddene
og skær dem i snitter på langs.
Lav nogle små lommer
i kødet med en spids kniv og stik snitterne ind.
3. Læg stegen på
risten over bradepanden med krølfedtet opad.
Sæt stegen i en varm ovn ved 225 °C i et kvarter, til fedtet gyldner.
4. Skru ned for
varmen til 160°C og steg videre i 1½-1¾ time.
Brug et
kødtermometer.
5. Når stegen er
næsten færdig (se temperaturskemaet nedenfor), tænder man for grillen og lader
fedtet blive sprødt.
6. Lad stegen hvile
10-15 min, inden den skæres ud.
7. Skær krølfedtet
af og læg det til side.
Skær først mørbraden
fra.
Følg benet med kniven. Vend stegen og skær fileten fra.
8. Skær begge
kødstykker i tynde skiver, der lægges på et varmt fad.
Ved serveringen får gæsterne både mørbrad og filet.
9. Server med flutes
og grønne bønner.
Temperaturskema
57 °C - hvis kødet skal være
meget rødt, »bleu eller rare«
62 °C - hvis kødet
skal være rosa, »saignant eller medium rare«
67 °C- hvis kødet
skal være mellemstegt, »à point eller medium«
70 °C - hvis kødet
skal være helt gennemstegt, »bien cuit eller well done«