Rødspætten er en fladfisk, der findes overalt i de danske
farvande. Den er i øvrigt udbredt fra Middelhavet til Island og Hvidehavet. Den
foretrækker steder, hvor bunden består af sten, sand og grus. De unge
rødspætter findes på lavt vand, mens de voksne foretrækker 10-50 meters dybde.
Rødspætte. Engelsk: European Plaice. Latin: Pleuronectes
platess
Sæson: Hele året. Højsæson: Maj - oktober.
Fredningstid: 15. januar - 30. april (nogle områder)
Holdbarhed: Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved
indkøb. Fisk og skaldyr er
letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 °C. Da de fleste
køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5 °C - bør
fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.
Anvendelse: Rødspætten er hvid, fast og mager i kødet. Den
kan anvendes bl.a. stegt, dampet, kogt, røget og grillet.
Prøv fx
Stegte rødspættefileter med nye danske kartofler og
persillesauce:
Vend filetterne i rugmel blandet med salt og peber og steg dem i lidt smør 2-3
min på hver side.
Server med kogte, pillede kartofler, en dejlig persillesauce og en stor
håndfuld af den danske sommers friske grønsager (nyrensede, blancherede og let
sauterede i en anelse smør).
eller
Stegt
rødspætte med rødbeder og kapers
Frysning: 3-6 mdr ved -18 °C. Fisk og skaldyr skal være
friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de
anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.
Kendetegn: Rødspætte tilhører gruppen af fladfisk og er en
yndet spisefisk. På oversiden er den mørk med røde pletter og farven er
tilpasset bunden, således at den nemmere kan skjule sig. Undersiden er hvid og
nogle fisk kan have brune pletter på undersiden.
Rødspætten er en højrevendt fladfisk, dvs. at venstre øje (og side) er rykket
vandret til højre side.
Levested: Rødspætten lever i Atlanterhavet fra det sydlige
Spanien mod nord til Barentshavet og Island. I Østersøen hen til Gdansk og en
helt normal fisk i de skandinaviske farvande.
Den foretrækker sand- eller lerbunde og ud til ca. 200 meter og vandet skal
være køligt og saltholdigt.
Føde: Rødspætten hviler om dagen og søger aktivt sin
føde om natten. Den spiser muslinger, krebsdyr, orme, småfisk m.m.
Størrelse: Rødspættens væksthastighed afhænger af mængden af
føde, antallet af rødspætter og vandets temperatur.
Den kan blive op til ca. 100 cm, men normalen er op til ca. 50 cm. Den kan veje
op til ca. 7 kg, men normalt op til ca. 2 kg.
Rødspættens mindste fangstmål er 27 cm.
Kønsmodning: Fisken bliver kønsmoden når den er 4-6 år. Om
efteråret nedsættes hunnens appetit. Fra januar til april gyder hunnen ca.
500.00 æg alt efter størrelse.
Efter 1-2 uger klækker æggene og de små fisk måler 5-6 mm. Ved klækning og de
næste par måneder er ynglen pelagiske, dvs at de ikke er flade, men ligner
almindelige fisk. Herefter begynder det venstre øje at vandre mod højre. Den
lille fisk forvandles til en fladfisk og søger mod bunden. Hele foråret og
sommeren over bliver den på det lave vand og om efteråret søger den mod dybere
vand for at overvintre.
Fiskeart: Fladfisk (fiskene tilpasser sig omgivelserne og
ynglen begynder deres liv som pelagiske fisk, indtil det ene øje begynder at
vandre til den anden side og fisken søger ned til bunden og fortsætter livet
dér)
Ernæring: Mager fisk (0-2 g fedt pr. 100 g fisk)
Kendetegn
Rødspætten er en højrevendt fladfisk (dvs. at det venstre
øje er vandret til højre side), hvor kroppens bredde uden finner er ca. halvt
så stor som længden. Bag øjnene findes en buet række af 4-7 benknuder.
Rødspætten har en glat, brun overflade på øjensiden med spredte røde eller
orangerøde pletter, som også går ud på finnerne. Blindsiden er hvid. Rødspætten
kan højst blive 100 cm, men den bliver sjældent over 50 cm.
Levested:
Rødspætten lever på sandet eller blandet bund fra kysten og
ud til ca. 200 meters dybde. De fleste voksne rødspætter findes på 10 til 40
meters vand. De unge fisk på mindre dybder. Fisken er udbredt i det nordøstlige
Atlanterhav fra Hvidehavet til. Den er almindelig i de skandinaviske farvande,
særligt i Nordsøen.
Føde:
Rødspætten æder hovedsageligt børsteorme og tyndskallede
muslinger, men tager også krebsdyr og småfisk. Den er mest aktiv om natten,
mens dagen tilbringes halvt nedgravet i sandet. Æg og larver er pelagiske. 1-2
måneder efter klækningen forvandles fiskelarven til fiskeyngel og begynder at
svømme med venstre side nedad.
Fangstmetode:
Den fanges med garn, snurrevod, bomtrawl og andre typer
trawl. Fiskeriet er reguleret af kvoter. Mindstemål er 27 cm. Hunner med rogn
er fredet fra den 15. januar til 30. april i Skagerrak, Kattegat, vestlige
Østersø, Øresund, Isefjorden, Roskilde Fjord og Limfjorden.
Tilberedning:
Rødspætten er en god spisefisk med hvidt, fast kød. Den er
en meget vigtig art i dansk konsumfiskeri. Rødspætten kan ligesom de andre
fladfisk tilberedes på forskellige måder. De kan f.eks. steges, koges,
frituresteges, tørres eller røges. Fladfiskene kan nemt erstatte hinanden i
retter, hvor der skal bruges fladfisk. Kødet er fast og magert.
Sæson:
Sæson fra marts til november. Er dog fredet i visse områder
fra 15. januar - 30. april. Spisekvaliteten topper i månederne august,
september og oktober.
Ernæring og sundhed:
Rødspætten er en mager fisk. Den er særligt rig på jod og
selen.
Opskrifter med Rødspætte
Tilbage til Råvarer.