Kålroe eller kålrabi er en grønsag og foderplante med en
fast, gullig eller hvid rodstok, oprindelig opstået som en krydsning mellem
havekål og majroe.
Kålrabi/kålroe har fået en opblomstring med det nordiske
køkken, få kendskab og vegetar opskrifter til brug af den dejlige rodfrugt.
Kålrabi. Engelsk: Swede, Rutabaga, (yellow) turnip. Latin: Brassica
Napus var. Napobrassica
Sæson: Dansk: september-februar. Import: september-februar
Holdbarhed: 14-16 dage ved 8-10 °C
Anvendelse: Skylles, skrælles og skæres i skiver. Svind: ca
15%
Koges, ca. 20 min. i skiver.
Kålroen er velegnet til madlavning, smagen er mild og
kålagtig. Den anvendes også som kreaturfoder.
I Sønderjylland har kålroen fået et dårligt ry, fordi man
dér måtte overleve Første Verdenskrig på en diæt, som ikke bestod af meget
andet end denne grønsag.
Frysning: Kålrabi kan fryses. De skæres i tern og blancheres
i ca. 3 min.
Kålrabi eller kålroe er i slægt med knudekål, men er en
anden art. Det kan være nemt at forveksle de to, da det engelske navn for
knudekål er Kohlrabi. Det minder meget om det danske kålrabi.
Kålrabien stammer fra Sverige og kom til Skotland, hvor den
spredte sig videre til England og resten af Europa.
Under 1. Verdenskrig var kålrabien i en lang periode i det
meste af Europa, det eneste folk spiste for ikke at sulte. Da krigen sluttede, var
befolkningen trætte af at spise kålroer, så den blev hurtigt upopulær og har
været det lige siden.
Kålrabiknolden dannes af den opsvulmede stængel der danner
en knold lige over jorden.
Rund til tilspidset, skrællen kan være grønlig til violet. Kødet er hvidt eller
gult.
Kålroe eller kålrabi (Brassica napus var. napobrassica) er
en grønsag og foderplante med en fast, gullig eller hvid rodstok, oprindelig
opstået som en krydsning mellem havekål og majroe.
Opskrifter med Kålrabi
Tilbage til Råvarer.