Hovedsalat, Lactuca sativa, hedder også grøn salat eller bare salat. Det er en af de mest spiste salattyper herhjemme, og den dyrkes også flittigt i danske haver. Hovedet skal være temmelig fast med mange gulgrønne blade dækket af grønnere blade. Alt for grønne blade skal kasseres, de er ofte triste og bitre og mest påvirket af eventuel sen sprøjtning.
De koldtskyllede blade skal slynges så tørre som muligt,
lettest i en salatslynge eller i et viskestykke foldet løst omkring, det
opsamler også dråberne. Og så skal hovedsalat helst rives og ikke skæres.
Skæringen gør bladene hurtigere flade og slatne. Af samme grund skal en
eventuel marinade vendes i salaten senest muligt.
Iceberg/ Wonderful salaterne konkurrerer i disse år om
pladsen som det almindeligste grønne, salathoved, men også mange andre
salathoveder importeres nu. De omtales under sortens navn. Hovedsalat bruges
mest frisk, i salater, men den er også fin smørdampet, eventuelt sammen med
andre grønsager, som let ret eller tilbehør. Og så kan den strimles i (grønne)
supper som sprødt, grønt indslag til sidst. Hovedsalat fås så at sige hele
året, dels drivhusdrevet, dels importeret fra fx Holland, Belgien og Israel.
Men frilandssæsonen er juni-september, og det er på det tidspunkt, der er mest
hoved og smag.
Hovedsalat er uegnet til frysning.
Se de bedste opskrifter med
Hovedsalat
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad
til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------