Logo

Rugbrød med surdej og kerner

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rugbrød med surdej og kerner

 
Du skal uden tvivl have tålmodighed, hvis du skal give dig i kast med et rugbrød med surdej, for det tager dage at lave. Men så er dit rugbrød også super lækkert i madpakken.
2 rugbrød. Tilberedningstid er ca 3 dage. Af det er arbejdstiden ca 30 minutter

# Ingredienser til rugbrød med surdej:
Surdej:
1 ½ l kærnemælk
1 ½ dl rugmel eller 375 g. knækkede rugkerner
1 spsk honning (15 g) (kan udelades)

Rugbrødsdej:
5 dl kærnemælk
4 dl vand
2 spsk groft salt (25 g)
1 ½ spsk honning (20 g)
2 dl solsikkefrø (100 g)
1 dl sesamfrø (100 g)
650 g rugmel (ca) (ca 13 dl)
375 g hvedemel (6 1/4 dl)
evt. 100 g valnødder
Pensling:
25 g smør (2 spsk) +½dl vand
*

Sådan laver du rugbrød med surdej:
1. dag:
Rør ingredienserne sammen til surdej og lad den stå tildækket ved stuetemperatur 12-24 timer. Dette undlades, hvis surdej fra tidligere bagning allerede er fremstillet og gemt.
Sådan laver man rugbrød
 
2. dag:
Rør surdej og alle ingredienser til rugbrødsdej sammen.
Dejen bliver tung og lidt klæg.
Lad dejen hæve ca. 24 timer tildækket og køligt, evt. i køleskab.

 
3. dag:
Tag ca. 1/4 l surdej fra til næste bagning og opbevar den tildækket i køleskab.
Fyld en smurt brødform trekvart med dej og lad den efterhæve ca. 2 timer.
Smelt smør og bland med vand.
Pensl rugbrødsdejen med blandingen.
Bag nederst i ovn ved 175 °C i ca. 2 timer.
Tag brødene ud af formene.
Læg dem på rist eller pak dem i fugtigt viskestykke til afkøling.
Når brødende er let afkølede er de klar til servering

 
Tips til rugbrød med surdej
Dit rugbrød med surdej smager allerbedst, når det er lunt fra ovnen.
Eventuelt blot med en lille klat smør eller pålæg. Prøv også brødet i madpakken eller til frokost.
Vær opmærksom på, at brødet kan være svært at skære, når det endnu er varmt.

 
Hvis du synes, at det med surdej er for stor en mundfuld kan du i stedet lave et rugbrød med ”almindelig” gør. Se opskriften på rugbrød med gær her.
Den gemte surdej kan holde sig i køleskabet i 3-4 uger i en lukket beholder.
Surdejen kan også nedfryses.

 
Rugbrød med surdej og kerner
Hvis du ikke kan spise et helt rugbrød, så prøv at lave minirugbrød, som evt kan fryses ned.
Se her hvordan du gør:
½ portion af dejen æltes med lidt mere rugmel for at gøre dem fastere.
Form ca. 8-10 små rugbrød og sæt på en bageplade med bagepapir til efterhævning ca 1½ time.
Bag dem midt i ovnen ca. ½ time ved 175 °C.
Rugbrød med surdej og kerner
Imerco forhandler Lékué Bageforme af silikone til minirugbrød

 
Velbekomme og god fornøjelse med dine rugbrød med surdej.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 4.769 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her