Det kræver lidt tålmodighed, men man kan til gengæld være
helt sikker på at imponere hele selskabet. De er særligt fine til fjerkræ og
vildt.
Forberedelsestid 30 min. Tilberedning 1 time. Krævende. Giver
10 stk.
# Ingredienser
1 kg melede kartofler
olie, til dybstegning
OPBAGT DEJ
50 g smør
70 g hvedemel
2 æg, let sammenpiskede
* Tilberedning
1. Kartoflerne skrælles og skæres i ensartede stykker.
Læg dem i en stor gryde saltet vand.
Kartoflerne simrer i 30-35 min, eller til de føles møre ved
et stik med en skarp kniv.
Hæld vandet fra.
2. Kartoflerne stilles tilbage på blusset og damper godt af.
De pureres – se Kokketeknikken nederst.
Pureen lægges i en skål, holdes varm under låg og stilles
til side.
En frituregryde, wok eller en sauterpande fyldes en
tredjedel op med olie.
Olien varmes op til 170 °C.
3. Opbagt dej:
Smørret blandes med en knivspids salt og 10 dl vand i en
tykbundet gryde.
Blandingen bringes i kog, og tages derpå straks af blusset.
Tilsæt melet på en gang, og rør kraftigt med en trægrydeske.
Gryden sættes tilbage på blusset, og der røres til massen samler
sig og slipper grydens sider.
Gryden tages igen af blusset, og massen afkøles.
4. Æggene piskes i dejen. Tilsæt kun en lille smule ad
gangen.
Dejen vil blive lidt tyndere, når ægget tilsættes, men vil
samle sig igen under fortsat piskning.
Det er muligvis ikke nødvendigt at tilsætte al æggemassen.
Hold inde, når dejen slipper skeen nemt.
5. Den opbagte dej røres sammen med kartoffelpureen, og der
smages til med salt.
Når dejen er afkølet, formes den til små kugler, ca. 3 cm i
diameter.
Kuglerne dybsteges nogle få stykker ad gangen.
De er færdige, når de har opnået en gylden farve.
Kuglerne serveres omgående.
Kokketips Hvedemelet kan erstattes af fuldkornsmel i
denne opskrift.
Kartoffelpuré
Kartofler kan pureres på forskellige måder.
Brug dog aldrig en blender; det vil gøre mosen slimet.
En si holdes fast over en skål, og de kogte kartofler
presses igennem sien ved hjælp af en træske.
Brug en såkaldt kartoffelkværn der moser kartoflerne, mens
der drejes på et håndtag.
Pres de kogte kartofler gennem en kartoffelpresser; en slags
overdimensioneret hvidløgspresser.
Se alle de bedste opskrifter med Kartofler
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill,
Tøm køleskab, Mad til 1 person, Børnekokke eller Mad på 30 min.