Jordskokken - Helianthus tuberosus - (engelsk: Jerusalem artichoke eller Sunchoke)er ikke, som man måske umiddelbart skulle tro, i familie med artiskokken: Den er i slægt med solsikken.
Det er en flerårig køkkenurt, der med sine underjordiske
knolde kan minde om kartoflen, selvom de rent botanisk intet har med hinanden
at gøre. Fællesskabet med kartoflen ligger i, at jordskokken kan dyrkes som
denne.
Knoldene kan være mere eller mindre knudrede. Man bør vælge
de glatteste, der giver mindst spild. Størrelsen varierer fra valnødde- til
kartoffelstor. Farven er hvidgul, evt. svagt rødlig. Smagen er mild, men
karakteristisk og en anelse sødlig. Har man adgang til friskoptagne
jordskokker, er det nok at skrubbe dem kort, før de koges. Ellers skal de
skrælles tyndest muligt, eller koges med skræl og pilles, så bevarer de
næringsindholdet bedst. Skal det gå hurtigt, kan jordskokkerne skrælles og
deles, før de koges. Man bør da bruge det værdifulde kogevand i tilberedningen.
Både af hensyn til vitaminer og smag.
Unge jordskokker kan spises rå i tynde skiver som del af en
salat, jordskokkerne. kan også koges hele, før de afkøles og evt. skives.
Kogetiden varierer. Unge, friske jordskokker er møre på en halv snes min.,
ældre kræver stort set dobbelt så lang tid. En nål skal gå nemt igennem.
Jordskokker er også fine som puré eller som del af en puré.
Jordskokker mørkner ved mødet med luftens ilt. Det kan man
forhindre ved at lægge dem i koldt vand tilsat en teskefuld eddike eller citronsaft
pr. liter, efterhånden som de skrælles. Jordskokker indeholder et sammensat
kulhydrat, inulin (ikke at forveksle med insulin), der tåles af sukkersyge.
Se de bedste opskrifter med
Jordskok
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min
kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad
til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi
hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------