Logo

Grønsager

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Grønsager 

 
Grøntafdelingen i supermarkederne i dag indeholder en stødt voksende variation af grønsager

  • og med god grund. Grønsager er ikke alene lækre, men de kan også være det mest smagfulde ved en middag.
    Kogebog.dk introducerer dig for dusinvis af grønsager, og lærer dig at forberede dem. Hver grønsag har værdifuld information om tilgængelighed, anskaffelse og opbevaring

 
I lang tid spillede grønsagerne kun tilbehørsrollen ved middagsbordet.
Grønsagerne blev ikke spist fordi de smagte godt, men fordi de var "gode for dig". Takket være den globale dyrkningssæson og luftfragten er det i dag muligt at fremskaffe et bredt udsnit af grønsager hele året. Når friske grønsager bliver forberedt på kreative og lækre måder, er de ikke længere kun tilbehøret ved middagsbordet, men de er en integreret del af et lækkert måltid.

 
GRØNSAGSTILBEREDELSE
Grønsagernes appeal kan stå eller falde med forberedelsen af dem. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan kogning af dem har effekt på grønsagernes kvalitet ved at ændre sammensætning, aroma, farve og næringsindhold.

 
SAMMENSÆTNING
De fleste grønsager er hårde og fibrøse, hvilket gør dem passende til dyppesauce eller salater. Men hvis de skal ledsage en let anretning, er de nød til at blive blødgjort for at være
velsmagende.
Når man koger dem, bliver fibrene i grønsagerne blødere, hvilket gør dem mere møre og lettere at spise. Graden af mørhed afhænger af hvordan grønsagerne er skåret, og hvor længe de koges. De fleste grønsager er bedst, når de er kogt, til de er både møre og sprøde.

 
SMAG
Noget af smagen i grønsagerne går tabt i kogningen, fordi smagskomponenterne bliver i vandet og forsvinder med dampen. Den bedste måde til at forhindre smagen i at forsvinde er, at koge grønsagerne i så lidt vand som muligt.
Med nogle af de stærkt smagende grønsager, såsom dem i kålfamilien, er det ønskeligt at ophæve noget af smagen i kogevandet eller dampen.
Nogle nyhøstede grønsager, såsom majs, ærter og gulerødder, har et højt sukkerindhold, som gør at de smager sødt. Som de modnes og opbevares ændrer sukkeret sig til stivelse, som igen gør at de mister deres sødme. For at få den bedste smag er det vigtigt at bruge friske, nyhøstede grønsager.

 
FARVE
Kogning ændrer farven på nogle grønsager. Overkogning kan ændre vibrerende farver til dunkel grå eller khakigrønne farver. På grund af at noget pigment ophæves i vandet, såsom dem i rødbeder og rødkål, og andre på grund af at de nedbrydes i varmen, såsom dem i ærter og broccoli, skal
grønsagerne koges så hurtigt som muligt for at beholde deres farver.

 
NÆRINGSINDHOLD
Grønsager er vigtige fordi de supplerer med et bredt udvalg af næringsstoffer. De er vigtigste kilder for vitamin A og C og de er fyldt med andre essentielle vitaminer og mineraler. (Se vitamintabellen for grønsager på side 94). Jo større mængde vand, jo højere temperatur, og jo længere kogetid, jo flere næringsstoffer vil grønsagerne miste.

 
BRUG AF GRØNTSAGSTABELLEN
Vi har udviklet denne bekvemme grønsagstabel for at afhjælpe gætteriet, når man koger grønsager. Når du bruger denne tabel, bør du huske følgende:

 
1. Tiderne er for ca 450 g grønsager med mindre andet er anført.

 
2. Tiderne er angivet i min.

 
3. En række af tiderne er givet på grund af at kogetiderne varierer som følge af alder og størrelse af grønsagerne. Grønsagerne er færdige, når de er møre men alligevel sprøde.

 
4. Dampetiderne begynder når vandet koger, og der skabes damp.

 
5. Når du bruger mikroovnen, skal nogle grønsager ikke bruge mere vand, end de dråber der hænger på dem, når de er skyllede. Hvis der skal tilsættes mere vand, indikeres dette i tabellen med en fodnote.

 
6. Blanchering forbereder grønsagerne til frysning. Tiderne begynder når grønsagerne er Kommet i det kogende vand. Hæld straks grønsagerne i isvand, herefter afdryppes de og klappes tørre med køkkenruller før frysning.

 
7. Kogning kræver at bunden af en gryde dækkes med 1,5 - 2,5 cm vand.
Mere vand bruges kun ved kogning af hele, kompakte grønsager, såsom rødbeder, og kålrabi.

 
8. Nogle kogemetoder er ikke anbefalet for bestemte grønsager.
 Dette er indikeret med forkortelsen lA.

 
KOGETABEL FOR GRØNSAGER

 

Grønsager

Grønsager

Grønsager

Se alle de bedste opskrifter med Grønsager

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 4.400 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her