Nybyggergryde er en
dejlig gryderet med oksekød og lidt fra andre lande. Nybyggere er en
betegnelse for enten: a) mennesker som i vor forhistorie emigrerede til
forskellige geografiske regioner for at bosætte sig, eller b) personer, som i
vor tid forlader deres fødeland/ fødested for at bosætte sig permanent i et
andet land eller region.
Til 6 personer.
Tilberedningstid: ca 2½ time. Fryseegnet.
# Ingredienser
1 kg skært oksekød
3 spsk hvedemel
salt og peber
3 spsk olie
2 store løg
1 ds (400 g) baked
beans
10 hele enebær
5 dl bouillon (af terning)
2 appelsiner
1 laurbærblad
* Fremgangsmåde
1. Skær kødet i
store terninger, der vendes i krydret mel.
Pil løgene og hak
dem groft.
2. Brun kødet i en
stor gryde.
Tilsæt løgene og
brun dem med.
3. Tilsæt bønner,
enebær og stykker og saften af 1 appelsin, der først skal skrælles ganske
tyndt.
Bring retten i kog.
4. Bind appelsinskal
og laurbærblad sammen og læg det øverst i gryden.
5. Læg låg på, skru
ned for varmen og lad retten snurre i ca 2 timer, til kødet er meget mørt.
Rør i gryden af og
til og spæd eventuelt med lidt væske, hvis retten bliver for tør.
6. Fjern
appelsinskal og laurbærblad inden serveringen.
Server groft,
hjemmebagt brød til.
Pynt med pillede
appelsinskiver.
Tips: Hvis du laver en stor portion, som du ikke
regner med at spise på en gang, må persillen IKKE røres i gryderetten, men skal
serveres i en skål for sig.