Hjemmelavet
koldskål og hjemmebagte kammerjunkere slår de færdigkøbte med flere længder.
Det er overraskende nemt og smager af sommer især med friske jordbær til.
kammerjunkere
Kammerjunkere Arbejdstid: 25 min. Bagetid:20 min. (ca. 60 stk.)
#
Ingredienser til kammerjunkere:
200
g hvedemel
1
tsk bagepulver
1
knsp stødt kardemomme
75
g sukker
75
g koldt smør
1
æg (str. L)
1
tsk vaniljesukker
1
usprøjtet citron
*
Sådan
laver du kammerjunkere:
Bland
mel, bagepulver, kardemomme og sukker sammen og hak det kolde smør i brug gerne
en foodprocessor.
Pisk
ægget sammen med vaniljepulver og bland det i dejen sammen med fintrevet
citronskal.
Tril
dejen til 5-6 lange pølser, læg dem på en bageplade med bagepapir og bag dem
ca. 10 min. ved 200 °C.
Skær
pølserne i skiver på ca. ½ cm's tykkelse og bag dem gyldne i ovnen ca. 8 min.
Lad
dem afkøle på en rist og opbevar dem i en kagedåse.
Koldskål
Arbejdstid: 10 min. Ikke fryse-egnet. 4 personer. Er I kun to , så halver opskriften.
#
Ingredienser til Koldskål:
2
æg (evt. pasteuriserede)
3-4
spsk rørsukker
½
stang vanilje (kornene)
1
usprøjtet citron
1 l
kærnemælk
*
Sådan
laver du Koldskål:
Pisk
æggene til en luftig creme med sukker, vaniljekorn og fintrevet citronskal.
Rør
kærnemælken i lidt ad gangen og smag til med citronsaft og evt. mere sukker.
Se
flere dejlige desserter her
Derfor hedder det
kammerjunkere
En adelstitel, en småkage eller en tvebak? Bliv klogere på
sommerens uundgåelige, sprøde spise her.
Når det er sommer i Danmark, fylder vi skålen med koldskål.
I koldskålen smider vi sprøde, småkagelignende stykker bagværk, der har fået
navnet kammerjunkere. Men hvorfor fik koldskålens tro følgesvend det
besynderlige navn?
En adelstitel
Kammerjunker var indtil 1947 en titel ved hoffet.
Kammerjunkertitlen tilhørte en af de laveste rangklasser. En kammerjunker lå
nederst i hierarkiet, og varetog primært opgaver med at servicere og opvarte de
adelige eller personer ved hoffet.
Hvad er det for en
kage?
Sød som en småkage, men tørrere end krummen i en kiks. Det
kan være svært at definere kammerjunkere.
Kagens tvedelte bagemetode gjorde den egentlig til en tvebak, men den
betegnelse slog aldrig igennem, da størrelsen ikke svarede til en normal
tvebakstørrelse. Kagen fik heller ikke lov til at høre under kategorien
småkager, da kammerjunkere mere blev anset som supplement til koldskål og
frugtsupper end en egentlig kage.
Kagen kunne altså hverken kategoriseres som en tvebak eller en småkage, da den
ikke levede op til de strenge krav. Den var med andre ord ikke noget særligt,
og blev placeret nederst i bagværkets hierarki.
Netop dét er formodentlig grunden til, at den lille kage fik
navnet kammerjunker, og til tider også tilnavnet keltringer, som betyder snyde,
bedrage og fuske.
En urimelig titel
Man kan diskutere, om kammerjunkernes titel er rimelig, da
kammerjunkerne som regel er baseret på en finere opskrift med mere sukker og
flere krydderier end den traditionelle tvebak.
Dog har kammerjunkerne taget revanche, og er i dag
uundværligt tilbehør, vi gerne graver dybt i posen efter.
Kilde: Hjemmets bedste MAD