Her får du tre
forskellige desserter, der alle hører ind under begrebet: pie. Æblepie med
flødelåg, Pærepie, her Citronpie med marengslåg
Til 4-5 personer. Tilberedningstid:
½ time. Hviletid: ½ time. Bagetid: ca 25 min. Bunden er fryseegnet
# Ingredienser
Dej:
150 g smør
175 g (3 dl)
hvedemel
1-2 spsk iskoldt vand
Citronfyld:
3 æggeblommer
3 spsk maizenamel
1½ dl vand
85 g (1 dl) melis
2 citroner
10 g smør
Marengs:
3 æggehvider
85 g (1 dl) melis
* Fremgangsmåde
1. Hæld melet ud på
køkkenbordet.
Hak smørret i og
gnid det sammen, til blandingen er grynet.
Tilsæt 1 spsk koldt vand og ælt hurtigt dejen sammen.
Der skal så lidt
vand i som muligt.
Pak dejen ind i alufolie
og læg den i køleskabet ca ½ time.
2. Del æggene i
blommer og hvider. Hviderne gemmes til marengslåget.
Pisk maizena, vand
og sukker sammen og bring det i kog.
Lad det jævne.
Tag gryden fra
varmen og pisk æggeblommerne i, en ad gangen.
3. Riv citronerne
fint, kom den revne skal i cremen sammen med saften af den ene citron og en
klat (10 g) smør.
Pisk til cremen er
blank. Smag på den.
Fyldet skal være
meget syrligt, måske skal der lidt mere saft i.
Lad det køle af.
4. Rul dejen ud og
beklæd en tærteform.
Læg et stykke alufolie
over dejen og fyld formen op med »bagebønner« (se Tips).
Bag bunden i 10 min. ved 225 °C.
5. Tag bunden ud af.
ovnen; fjern bagebønner og folie.
Lad den køle lidt
af.
6. Bred fyldet ud
over bunden.
7. Pisk hviderne
stive, tilsæt sukkeret lidt ad gangen, til marengsmassen er stiv og blank.
8. Fordel
marengsmassen over bunden, men ikke helt ud til kanten.
Bag pie'en i ovnen
ved 175 °C i 10-15 min.
Marengsen skal være
gylden, men ikke branket.
9. Lad citronpie'en
køle helt af.
Den spises uden tilbehør.
Tips:
»Bagebønner« er en
praktisk ting at have klar i køkkenet. Det behøver ikke nødvendigvis være
bønner- ris eller tørrede ærter er lige så velegnede. Man bruger dem til
bagning af tærtebunde, hvor de sørger for, at bunden ikke hæver. Køb en pose
»bagebønner« og opbevar dem i et lufttæt glas. De kan bruges igen og igen.