Aftensmad Hovedret. Arbejdstid: 45 min. Udvandes: 10-15 min. Kogetid, brisler: 3-4 min. Stegetid, brisler: 4-6 min. Stegetid, nyrer: 4-5 min. Middelsvær at lave. Høj pris. Fryse-egnet. (4 personer)
# Ingredienser til Brisler med grønne ærter:
400-500 g brisler (helst af »nødden«)
1 lille, lys kalvenyre
60 g smør
1 spsk olie
salt og peber
Sauce:
2 skalotteløg
1,5 dl (halv)tør hvidvin
1,5 dl hønsebouillon
2 dl piskefløde
salt og peber
Tilbehør:
3 skalotteløg
300 g bælgede, grønne ærter (evt. frosne, fine)
10 g smør
½ dl hønsebouillon
½ bdt persille
* Sådan laves Brisler med grønne ærter:
1. Vand brislerne ud. Se Brisler.
2. Kom brislerne i kogende, letsaltet vand og kog dem få
minutter.
De skal netop nå at skifte farve, blive hvidere, og fastere.
Tag dem op, skyl dem koldt og befri dem for hinder og
uregelmæssigheder.
3. Skær brislerne i mundrette stykker.
4. Befri kalvenyren for eventuelt fedt, hinder og årestammer
og skær den i ½ cm tykke skiver.
5. Krydr brisselstykkerne med salt og peber og steg dem 4-6
minutter i smør på panden ved ikke for kraftig varme, så steger de hårde.
Tag dem op og hold dem varme i en varm skål tildækket, evt.
i varmeskab eller lun ovn.
6. Kom mere smør på panden, kom olien i og lad det blive
pænt varmt, før de salt- og peberkrydrede nyreskiver vendes heri nogle
minutter.
De skal være rosa, men ikke rå.
Tag dem af panden og hold dem varme som brislerne.
Sauce:
7. Smelt lidt mere smør på panden (fra nyrerne) og steg de
hakkede skalotteløg få minutter.
Hæld hvidvinen ved og lad den koge ind for ret god varme,
til der er ca. ½ dl tilbage.
Tilsæt bouillonen, lad det koge igennem, tilsæt herefter
fløden og lad saucen koge jævn.
Smag til med salt og peber.
Tilbehør:
8. Pil og hak skalotteløgene.
Lad dem snurre klare i smør, kom ærter i, vend kort og
tilsæt så hønsebouillonen.
Lad ærterne blive gennemvarme under vending af og til.
Vend til sidst et par spsk hakket persille i.
9. Anret ærterne på fadet og læg nyre- og brisselstykker ved
siden af.
Hæld lidt af saucen over, så nyre-brisselstykkerne får
ragoutkarakter , og server resten af saucen til.
Server retten med godt, hvidt brød: se fx Baguette.
Tips: Ærterne kan også blandes med strimlet, grøn
salat. Helbladet spinat kan supplere (eller erstatte) ærterne. Spinatbladene
skal skylles, nippes og dampes i det vand der hænger ved, til de er faldet
sammen, spules koldt og vendes gennemvarme i smør, evt. krydret med en anelse
hvidløg. Frossen spinat skal bare tø igennem og vendes i smørret, til den er
gennemvarm. Beregn 300 g frossen spinat til denne portion eller 500 g frisk.
Hele, kogte brisler fryses bedst i kogelagen. Holdbarhed:
3-4 måneder.
Se flere
opskrifter med Brisler
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner,
Min kogebog, Grill, Tøm køleskab,
Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at
lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------