Maniok, Manihot utilissima, er knoldene af den et par meter høje manihot eller kassavabusk. Den stammer fra Mellemamerika, men dyrkes udbredt i tropiske egne. De næsten lange knolde indeholder meget stivelse, men også en frugtmælk, der indeholder blåsyre. Denne forsvinder dog ved tørring,
kogning eller ristning. Maniok bruges flittigt i tropisk mad. Herhjemme bruges
den mest i stivelse, og er beslægtet med tapioka og maranthastivelse.
Kassava (Manihot esculenta) også kaldet yuca, yucca eller maniok
(af spansk cazabe, af taino (Caribien) casaví 'mel fra maniok'), stivelse udvundet
af maniokplanten. Planten stammer fra oprindeligt fra Brasilien og Sydamerika,
hvor den første gang blev avlet for ca. 10.000 år siden.
Det meste af rodknoldenes mælkesaft fjernes, de skæres i
skiver og tørres, hvorefter de males til mel, der dels bruges til gryn med
handelsnavnet tapioka, dels til stivelse, der bl.a. går under navnene kassava
og arrowroot og er et surrogat for den ægte arrowroot. Kassava anvendes som
stivelsesmiddel i madlavning i lighed med sago og kartoffel.
Verdensproduktionen af kassava var ifølge statistik fra FN på
184 millioner tons i 2002. Majoriteten i Afrika med 99,1 millioner tons. 51,5
millioner tons blev dyrket i Asien og 33,2 millioner tons i Latinamerika og
Caribien. Nigeria er verdens største producent af kassava.
Maniok-roden er stor, og man kan bruge den på sammen måde
som kartoflen. Rå maniok er giftig, så du skal koge, stege, dampe eller bage den,
før du kan spise den. Man kan lave maniok om til mel og bruge det i bagværk. Du
kan også lave maniok om til tapioka-perler, som du kan bruge i grød eller
desserter.
En knold med et hav af muligheder - Man kan bruge
maniokplanten til rigtig mange ting.
Den kan dog ikke spises rå, da den
er giftig for mennesker når den ikke er tilberedt.
De seneste år er interessen for glutenfri fødevarer steget støt
hos forbrugerne, og i den forbindelse er det oplagt at bruge melet fra maniok,
der kan bruges til alt fra snacks til brødvarer.
I både Syd- og Mellemamerika laver man fx variationer af
nogle efter sigende meget delikate og bløde osteboller, der typisk består af
kassava, ost, æg, olie, vand og salt.
Opbevar maniok i grønsagsskuffen i køleskabet.
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm
køleskab, Mad til 1
person eller Mad på 30
min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
-----------
ooo OÔO ooo -----------