Kvie, i kvægbruget et mere end et år gammelt hundyr. Når kvien har født sin første kalv, kaldes den en 1.-kalvs-ko. Kvien er kønsmoden ved 12-14-måneders-alderen, og drægtighedstiden er ca. 280 dage, men det tilstræbes i avlen, at kvien ikke kælver, før den er ca. 26 måneder gammel.
Forskellen på en ko og en kvie
Hvis kalven er en hun, kaldes den en kvie, indtil den selv
har fået en kalv, og derefter kan malkes. Kvien parres med en tyr eller
insemineres, når den er 14-17 måneder gammel. Den kælver første gang, når den
er cirka 2 år. Når kvien har kælvet, kaldes den en ko, og kan malkes to – tre
gange i døgnet.
En ko producerer meget mælk lige efter en kælvning, men så
falder mælkemængden langsomt. For at koen kan producere tilstrækkeligt med
mælk, insemineres den igen tre måneder efter kælvning.
En malkeko skal kælve én kalv om året for at producere mælk.
To måneder inden koen kælver, stoppes malkningen for at give koens krop og yver
en pause. Når koen har kælvet, kan den igen malkes.
Efter kælvning
I Danmark skal kalven og koen gå sammen de første 12 timer
efter kælvning ved konventionel produktion og 24 timer ved økologisk
produktion.
Lovkravene er foretaget ud fra en afvejning af fordele og ulemper ved at have
koen og kalven til at gå sammen efter kælvning. Det sociale bånd, der dannes
mellem ko og kalv efter kælvningen forstærkes med tiden. Det vil derfor være
mere stressende for ko og kalv med en adskillelse senere end 12-24 timer. De
første timers kontakt mellem ko og kalv er dog vigtige, da denne kontakt virker
stimulerende på kalven. Omvendt reducerer adskillelsen også risikoen for at
koen, som en rask smittebærer, overfører smitsomme sygdomme til kalven, der er
meget modtagelig.
Når ko og kalv adskilles opstaldes kalven med tæt kontakt til andre kalve. Det
bidrager til, at den får opfyldt sine behov for social kontakt til artsfæller.
Koen bliver opstaldet sammen med andre køer i besætningen, og får her dækket
sine behov for foder, vand, hvile og social kontakt til andre køer.
Mange malkekøer bliver til kød
I gennemsnit bliver en malkeko i Danmark slagtet, når den
har givet mælk i tre år, dette er ofte et resultat af et fald i mælkeproduktionsydelsen
hos koen. I kvægbesætninger er der ofte et begrænset antal ko-pladser, så når
en kvie har kælvet, skal der gøres plads til hende som ko.
En almindelig malkeko lever ca. 5 år. Malkekøer bliver
oftest fodret på et højt niveau, så der kommer kød på kroppen samtidig med, at
koen producerer mælk. Derved er koen, når de stopper med at malke, velegnet som
kød. På den måde bliver mest muligt af koens ressourcer brugt.
Kvielever - se opskrifter
med Kalvelever
Kalv - se opskrifter
med Kalv
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------