Logo

Gær

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gær 

 
Gær er en teknisk fremstillet massekultur af gærsvampe, et biologisk hævemiddel. Et enkelt gram frisk gær indeholder utallige levende gærceller. Gær bruges som hævemiddel ved (brød)bagning, og det er vigtigt, at gæren behandles, så den bringes til at arbejde, så cellerne får de bedste mulige betingelser for at formere sig. Herved omdannes kulhydrat til alkohol og kuldioxid, der igen bevirker, at dejen hæver.

 
Bedst mulige betingelser har gæren udrørt i lunken væske, mellem 30 °C og 35 °C.
I bage-sammenhæng er det ofte mælk eller vand. For varm væske dræber gærcellerne og for kold væske hæmmer dem, så dejen er længere om at hæve. En knivspids sukker i gærvandet hjælper gæren på vej, men det skal understreges, at det aldrig skal være mere, og at sukker og salt ikke skal drysses direkte på gæren, så har det den modsatte virkning. Gær giver også brødet »brødsmag«. Den lille bitte smule sukker til at understøtte gæringen påvirker ikke smagen.

 
Gær Gær

 
Gær fås som pressegær og tørgær.
Pressegær kan opbevares i glas med låg i køleskab et par uger. Lidt luft skader ikke, men for meget luft udtørrer gæren. Gær kan fryses (holdbarhed 6 måneder), men det går ud over hæve-evnen. Bruges frosset optøet gær, må mængden næsten fordobles.

 
Pressegær fås i små pakker med 50 g. Det skal være kitgråhvidt, blødt og smidigt. Gær, der smuldrer eller har tørre kanter, duer ikke.

 
Tørgær forhandles i små breve a 12 g, det svarer til en pakke pressegær. Tørgær skal udrøres i væske før den videre proces. Det holder ½ år, opbevaret tørt.

 
  Se opskrifter med Gær

 
Her er kogebogen med nemme opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog, Grill, Tøm køleskab, Mad til 1 person eller Mad på 30 min.
Få gode smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.

 
----------- ooo OÔO ooo -----------

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 7.321 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
kogebog
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her