Hos os er der ingen jul uden klejner. Og klejner smager bare
skønt, når de er lavet helt fra bunden. Her får du en stor portion, så du
virkelig kan nyde klejnerne og julen.
75 stk. Tilberedningstiden for klejner er 2 timer. Heraf er
arbejdstiden ca 1 time.
Ingredienser til klejner:
75 g smør
250 g hvedemel (4 dl)
¼ tsk hjortetaksalt
2 tsk stødt kardemomme
85 g sukker (1 dl)
1 citron
2 æg
1 spsk fløde 13 %
palmin eller olie til kogning
*
Sådan laver du klejner:
Start med at smuldre smør i mel. Det kan du eventuelt gøre i
en foodprocessor.
Tilsæt herefter hjortetaksalt, kardemomme, sukker og revet
citronskal.
Saml nu dejen med æg og fløde.
Sæt den så tildækket i køleskab i ca. 45 min.
Herefter skal dejen rulles tyndt ud.
Skær med en kagespore strimler på 2-3 cm’s bredde, og 6-8
cm’s længde på skrå, så de får en spids facon.
Skær en 2 cm lang ridse på langs i midten af strimlen.
Træk den ene ende af deje igennem ridsen – så er det en
vreden klejne.
Varm nu palmin eller olie i en gryde til 175 °C – eller til
en brødterning bliver lysebrun på 1 minut.
Læg 4-6 klejner enkeltvis i gryden.
Kog klejnerne gyldne.
Tag dem op med en hulske og læg dem på fedtsugende papir til
afkøling.
Og så er klejnerne klar til at blive smagt.
Tips til klejner
Det er nok meget godt for os, at vi kun spiser klejnerne en
gang om året, for det er jo ikke det sundeste at spise. Men klejnerne smager
bare godt, og især når de er hjemmelavet fra bunden.
Husk at du kan opbevare dine kolde klejner i en lufttæt dåse
– så holder klejnerne sig bedre og bliver ikke så bløde. Og husk, at dette er
en stor portion, så du sagtens kan tage med til arbejdet, familien eller
vennerne. Det skal de nok blive glade for.
Hvis du er glad for julen og dens bagværk, kan du også
forsøge dig med nogle af vores andre opskrifter med juletema. Prøv fx at lave
pebernødder eller vaniljekranse.
Du
kan finde opskriften på pebernødder her.Og du kan finde
opskriften på vaniljekranse her.
Velbekomme, og god fornøjelse med dine klejner.
INFO: Klejner er sløjfeformede kager som koges i fedtstof.
De laves for det meste op til jul og er kendte i Danmark, Sydsverige, Norge,
Færøerne og Island. De laves ved at rulle dejen ud og skære den i rombeformede
stykker med et klejnejern eller en kagespore. I midten af hver rombe skæres et
snit.