Logo

Romescada

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Romescada

 
Med en rustik romesco sauce som base, er den spanske fiskers stew. Romescada en nøddeagtig, pebret specialitet af fisk, skaldyr og krydderier.
6-8 personer. Arbejdstid: 60 min. Kogetid: ca. 40 min.

 
# Ingredienser til Romescada:
1 kg blandet hvid fisk og skaldyr, fx muslinger
1 hvidløg
½ kg dåsetomater (hakkede)
2½ dl hvidvin
2½ fiskebouillon evt skaldyrbouillon
persille
olie
sort peber
salt


Til Romesco:
2 skiver brød
1 rød paprika (ristet)
2 fed hvidløg
1 grøn chili (evt chilipulver)
½ dl mandler
½ dl hasselnødder
1 tsk røget paprika
olie
salt og sort peber
*

 
Sådan laver du Romescada:
1 Rist nødderne ret mørke, ca. 10 min.
Kom chilien i nok varmt vand til at dække og lad simre i 10 minutter (kassér vandet).
Steg brødet i lidt olie, indtil det er brunet og tørt, skær det så i terninger.

 
2 Lav Romesco:
Kom nødder, brød, hvidløg, chili, paprika og krydderier til en foodprocessor med lidt olie.
Blend til en fast men ensartet pasta, skrab det ud af skålen.


3 Sautér fintsnittet hvidløg og i lidt olie over medium varme, indtil det er blødt, ca. 5 min.
Tilsæt Romesco og tomater og kog i ca. 5-10 minutter, rør det sammen.


4 Tilsæt vinen, bouillon og 1 liter vand og bring i kog.
Reducer varmen og lad den simre, dækket i 10 minutter.
Tilsæt fisk og skaldyr og varm over lav varme, indtil det er kogt igennem.
Tilsæt hakket persille, og smag til.

 
---

 
LexABC: Romesco er en klassisk sauce fra Catalonien, der traditionelt er lavet af hasselnødder, mandler, hvidløg, peberfrugter og olie, og bruger stegt daggammelt brød som fortykningsmiddel. Det serveres ofte på bøf, fisk, pasta eller andre lokale retter som pastaformet spredning eller groft emulgeret sauce, og individuelle opskrifter kan variere husstanden til husstanden.

 
Standard chili og nødder sauce kan dog også tjene som en base for en stew kaldet romesco de peix ("romesco med fisk"), eller simpelthen romescada. Specifikke opskrifter varierer og er ret fleksible, idet den enest konstante er basissaucen. Den vigtigeste del af denne ret er at opbygge saucen, som ikke er særlig vanskelig og som også kan bruges til mange andre retter.

 
Romesco omfatter normalt ristede nødder (mandler, hasselnødder), hvidløg, chili (pimentón, frisk og tørret) og gammelt brød. Blandet i en grov pasta med udvalgte krydderier (spansk paprika er vigtigt), der tilsættes nok olie til at skabe en pastaagtig, tyk dejlig base, som derefter kan tyndes med bouillon eller blandes med sauterede løg og tomater før servering.


Valget af fisk og skaldyr er meget åbent. Da Catalonien er mere Middelhavet end Vesteuropa, kan næsten alt inkluderes: Havtaske og rejer er traditionelle, men hummer, hvidfisk (flynder bruges her), blæksprutte, muslinger, eller endog blæksprutter ville ikke være uautentiske. Frisk varer er altid foretrukket, ud over eventuelle foreskrevne specifikationer.
Serveres med sprødt ristet brød, eller endda stegte grønsager til dipping. Premium olie eller chileolie vil også fungere godt at servere til.

 
Romescada
grøn chili - poblano pepper


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 9.975 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Du kan vælge Måltid og få aftensmad, frokost osv. eller Metode og få grill, gryde, ovn osv. eller Bagværk og få brød, boller og lagkage osv. eller omregner mellem gram, liter og udenlandske mål - der er er meget at vælge imellem - Eller prøv en af vores mange opskrifter med Airfryer
Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her