Persille kommer af navnet Peter, der betyder klippe, og selinum, der betyder selleri. Persillen er formodentlig den bedst kendte og mest brugte krydderurt i Danmark, hvor den optræder i tre sorter: kruspersille (øverst), persillerod og glatbladet eller bredbladet persille (nederst).
Kruspersillen er nem at dyrke og kan overleve milde vintre.
Persilleroden dyrkes for rodens skyld, og også den vokser villigt i dansk
klima. Og endelig har den glatbladede fået et comeback. Engang var den vraget
for sin grovhed, og fordi den kunne forveksles med den giftige »hundepersille«.
Det er hovedsagelig persillens blade, der bruges, men der er
også megen smag i stilkene, der med fordel kan koges med, før de kasseres.
Persille kan, under uheldige omstændigheder, være årsag til en livsfarlig
forgiftning, botulisme. Botulinus er en sporebærende jordbakterie, der ved
uhensigtsmæssig behandling af madvarer (iltmangel og lunhed) kan udvikle en af
de stærkeste gifte, der kendes. Det må derfor tilrådes at undgå at opvarme
retter med persille, fordi opvarmningen giver bakterierne for lang tid i
gunstigt temperaturleje.
Brug derfor persille som tilbehør og kasser en rest mad med
persille. Man kan ikke lugte, om en ret er angrebet af botulinusbakterien.
Kan fryses. Holdbarhed: 6 måneder.
Se de bedste opskrifter med Persille
✅ Her er kogebogen med nemme
opskrifter, - prøv selv, Madplaner, Min kogebog,
Grill, Tøm
køleskab, Mad
til 1 person eller Mad
på 30 min.
Få gode
smagsoplevelser med Kogebog.dk. Vi hjælper dig med at lykkes i køkkenet.
----------- ooo OÔO ooo -----------